Praha nemá najhoršie za sebou, Vltava bude kulminovať až v utorok

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 16:49 • 2 min
Praha nemá najhoršie za sebou, Vltava bude kulminovať až v utorok

PRAHA - Už druhý deň zápasí Česká republika s povodňami, stav núdze vyhlásila vláda vo všetkých krajoch Čiech okrem Pardubického. Kritická situácia panuje naďalej aj v hlavnom meste Praha, kde sa už začala evakuácia okolo sútoku Vltavy a Berounky.

slovakia

left justify in out

Chystá sa evakuácia okolo smíchovského nábrežia. Vltava by mala podľa najnovších informácií kulminovať v utorok ráno, oznámila spravodajská stránka Novinky.cz. Hlavný hygienik Vladimír Valenta varoval pred extrémnymi rizikami spôsobenými kontaminovanou vodou alebo potravinami. Metro nebude jazdiť centrom Prahy možno i niekoľko dní.

Vltava bude v Prahe kulminovať v utorok nadránom. Najvyšší prietok zaznamená po tom, čo svoj vrchol dosiahne rieka Berounka, ktorá sa do nej vlieva. Policajný prezident Martin Červíček potvrdil päť obetí povodní. Ďalších päť ľudí je nezvestných a pátrajú po nich. Zachránených bolo 256 osôb a uzavretých 183 komunikácií. Červíček uviedol, že kvôli povodniam ponúkli Česku pomoc hasiči zo Slovenska, Maďarska a Poľska, ale aj Európska únia.

V stredočeskom meste Kralupy nad Vltavou riešia prvý prípad rabovania. Muž sa tam snažil vniknúť do evakuovaného domu, informovala Česká televízia. V Ústí nad Labem evakuovali 152 zahraničných turistov z dvoch výletných lodí, ktoré sa plavili po rieke Labe. 

Hajtmani vyzvali vládu, aby na odstraňovanie povodňových škôd v Čechách nasadila nezamestnaných. Vláde umožňuje urobiť takýto krok zákon o zamestnanosti. Kvôli veľkej vode na rieke Berounka bude dnes o 19.00 h uzatvorený pre osobnú a nákladnú dopravu most v Plzni na Jatečnej ulici. Značne to skomplikuje dopravnú situáciu v tomto krajskom meste.

Hasiči evakuovali do 12.00 h v oblastiach zasiahnutých povodňami celkovo 7105 ľudí. V Ústeckom kraji ich bolo 4473, v stredných Čechách 1156. Popoludní však prišli informácie, že začali evakuovať v Ústeckom kraji aj mesto Terezín, kde žije okolo 1700 obyvateľov.  Hasiči zachránili pred veľkou vodou viac ako 250 ľudí, najviac v Prahe. V zasiahnutých oblastiach je nasadených vyše 14.000 hasičov.

Čiastočná uzávierka pražského metra môže trvať aj niekoľko dní, uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ pražského dopravného podniku Milan Křístek. Hladina Vltavy totiž v nasledujúcich hodinách nebude klesať. Metro na trase A nejde na úsekoch Dejvická-Muzeum, na trase B medzi stanicami Českomoravská-Smíchovské nádraží a na trase C na úseku Kobylisy-Muzeum. Obmedzená je aj premávka električkových liniek. 

Kvôli zaplaveným koľajniciam alebo popadaným stromom je teraz uzavretých 20 železničných tratí, predovšetkým v Stredočeskom, Plzenskom a Juhočeskom kraji. Vlaky v hlavnom meste zatiaľ voda nezastavila, naopak, boli posilnené prímestské spoje. Veľká voda postihla aj niektoré štátne inštitúcie, ktoré sídlia v Prahe v blízkosti Vltavy. Napríklad budova Najvyššieho kontrolného úradu v Holešoviciach bola od rána bez prúdu a kontrolóri mali voľno. 

Od nedeľného dopoludnia evakuovali pracovníci pražskej zoologickej záhrady všetky zvieratá zo spodnej časti areálu. Tá je celá pod vodou a zničená. Kvôli komplikovanosti a riziku sťahovania nechali chovatelia v pavilóne lachtany, tučniaky, krokodíly-gaviály a gorily presťahovali tiež iba do povodňovej veže - nalákali ich tam na potravu. Evakuácia zvierat prebehla bez jedinej straty, iba jeden plameniak má zlomenú nohu. Najväčší problém bol so sťahovaním šeliem, niektoré museli uspať.

Lesníci neodporúčajú vstupovať do podmáčaných lesov, najmä nie za veterného počasia, pretože stromy môžu mať zníženú stabilitu vinou niekoľkodňových dlhotrvajúcich dažďov, upozornili Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies