Praha je pripravená pomôcť Pobaltiu, tvrdí minister obrany

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 17:41 • 2 min
Praha je pripravená pomôcť Pobaltiu, tvrdí minister obrany

PRAHA - Česká armáda je schopná poskytnúť pobaltským krajinám časti protivzdušnej obrany. Podľa utorňajších slov českého ministra obrany Martina Stropnického záleží iba od samotných krajín a ich prípadnej žiadosti vo svetle aktuálnej krízy na Ukrajine a obáv regiónu z prípadnej ruskej agresie.

slovakia

left justify in out

Šéf českého rezortu obrany zároveň pripomenul, že Praha predlžila misiu českých stíhačov na Islande na deväť týždňov. Podľa medializovaných informácií ministerstva má Česko v regióne protilietadlových strelcov, ktorí cvičia v Poľsku.

 

Na Pobaltie koncom apríla prileteli štyri stíhačky francúzskeho letectva a rovnaký počet strojov britských síl, aby sa stali súčasťou hliadkovacej misie v regióne. Ide o reakciu na dianie a napätú situáciu na východe Ukrajiny. S lietadlami prišiel aj 70-členný francúzsky vojenský personál, pričom do regiónu prišlo aj 600 vojakov USA, ktoré ešte v marci poslali šesť stíhačiek F-15. Estónsko, Lotyšsko a Litva totiž majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja napätej situácie na východe Ukrajiny po ruskej anexii ukrajinského Krymu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies