Praha dá exhumovať umučeného kňaza Toufara

NETKY.SK • 20 August 2014, 10:38 • 2 min
Praha dá exhumovať umučeného kňaza Toufara

PRAHA - Pražská radnica sa v utorok rozhodla, že mesto zaplatí potrebných približne 300.000 českých korún na exhumáciu a identifikáciu pozostatkov katolíckeho kňaza Josefa Toufara. Ešte v roku 1950 ho umučila komunistická Štátna bezpečnosť (ŠtB), informoval spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Farár Toufar pôsobil koncom 40. rokov minulého storočia v obci Číhošť v okrese Havlíčkův Brod. V rámci kampane proti cirkvi ho ŠtB obvinila zo zinscenovania tzv. číhošťského zázraku.

 

Počas bohoslužby sa pohol na oltári krucifix, a to dvakrát v období decembra 1949. Svedkom situácie bolo niekoľko veriacich a správa sa rýchlo šírila. Kňaza ŠtB zatkla a mučila. Okrem iného musel aj priznať, že zneužíval deti. Neskôr sa však potvrdilo, že text priznania napísal niekto iný.

 

Kňaz Toufar je pochovaný v hromadnom hrobe na cintoríne v pražskej štvrti Ďáblice pod falošným menom J. Zouhar. Česká biskupská konferencia sa snaží o Toufarovo blahorečenie.

 

Telo exhumuje pražská správa cintorínov, pozostatky preskúmajú odborníci, informovali Novinky.cz.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies