VIDEO Praha chce, aby National Geographic ako ospravedlnenie nakrútil inú reportáž

NETKY.SK • 11 Október 2013, 17:22 • 2 min
VIDEO Praha chce, aby National Geographic ako ospravedlnenie nakrútil inú reportáž

PRAHA - Vedenie Prahy bude požadovať ospravedlnenie od televíznej stanice National Geographic. Tá podľa polície nakrútila a odvysielala hraný dokumentárny film o českej metropole nazvaný Mesto podvodov. Podľa predstaviteľov radnice dokument mesto poškodil, preto sa chytajú vyzvať českého zástupcu National Geographic na rokovanie. Ak by ho odmietol, budú uvažovať o ďalších právnych krokoch. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Na podvodne nakrútený dokument televízie, ktorý opísal české hlavné mesto ako raj zločincov, prostitútok, drogových dílerov a zlodejských obchodníkov, upozornil tento týždeň denník Právo. "Televízny kanál odvysielal tento dokument vlani v novembri. My sme sa ním začali zaoberať hneď na druhý deň po jeho odvysielaní, a to z vlastnej iniciatívy, nikto nás na to nevyzval," povedala pražská policajná hovorkyňa Jana Rösslerová pre iDNES.cz. Vzhľadom na to, že v dokumente ide o rôzne miesta metropoly, kde sa reportér údajne stretol s vreckármi, predajcami drog či vydieračmi, začali kriminalisti v spolupráci s jednotlivými policajnými oddeleniami uvedené "prípady" vyšetrovať. Vďaka tomu však policajti postupne zisťovali, že sa tieto udalosti neodohrali tak, ako ich dokument opisuje. Na základe vypočúvania zúčastnených aktérov sa policajti dozvedeli, že jednotlivé situácie boli zinscenované. Nešlo však o najatých hercov, ako sa pôvodne písalo, ale o osoby, ktoré sa v Prahe pohybujú a ktorým štáb povedal, čo majú za určitú finančnú odmenu robiť, a ich konanie potom nakrútil, vysvetlila hovorkyňa.

Kriminalisti sa následne obrátili na pražských zástupcov spoločnosti National Geographic a požadovali vysvetlenie od reportéra Connora Woodmana, ktorý dokument nakrútil. "Zatiaľ však zostala naša žiadosť bez odozvy. Ani reportér, ani nikto iný sa nám neozval, aby zodpovedal naše otázky. Ak bude situácia naďalej rovnaká, nevylučujeme, že požiadame o pomoc Interpol. Budeme v takom prípade chcieť, aby nám sprostredkovali vypočúvanie uvedeného reportéra," povedala Rösslerová.

Vedenie Prahy, ktoré sa s obsahom dokumentu zoznámilo po medializácii prípadu až tento týždeň, sa rozhodlo, že bude od mediálnej spoločnosti National Geographic žiadať adekvátne ospravedlnenie. "My chceme v prvej fáze vyzvať zástupcov National Geographic na území Českej republiky, aby nám celú tú manipulatívnu reportáž, ktorá očierňuje Prahu, vysvetlili, a budeme žiadať ospravedlnenie vo forme náhradnej reportáže, ktorá by tú záležitosť uviedla na pravú mieru," povedal pre iDNES.cz pražský zastupiteľ pre legislatívu Lukáš Manhart. Ak by sa však zástupcovia firmy rokovaniu a následnému vyriešeniu situácie bránili, Praha je podľa jeho slov pripravená pristúpiť k ďalším právnym krokom. Spoločnosť Channels, ktorá National Geographic v Česku zastupuje, sa celou záležitosťou údajne zaoberá.

Dokument national Geographic: Scam City - Prague



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona