Praha bude mať obchodné centrum, kde kúpite len veci z druhej ruky

NETKY.SK • 24 August 2017, 12:31 • 2 min
Praha bude mať obchodné centrum, kde kúpite len veci z druhej ruky

Hlavné mesto susedného Česka čoskoro otvorí prvé obchodné centrum zamerané výhradne na predaj použitých vecí.

slovakia

left justify in out

Mnohí ľudia celý život zhromažďujú veci, ktoré často ani nepoužijú. Keď sa potom raz dvadsať rokov rozhodnú urobiť veľké upratovanie, nepotrebné predmety končia na skládkach. Je to škoda, pretože niekto iný by tieto veci „z druhej ruky“ dokázal plnohodnotne využiť. Ich kúpou by ušetril nielen peniaze, ale aj životné prostredie.

 

V poslednom období sa ľudia nad touto problematikou začali zamýšľať intenzívnejšie. Vznikajú rôzne obchodné siete, ktoré predávajú nosený textil a nájdu sa aj také prevádzky, kde zoženiete použitú elektroniku, športové potreby či knihy a platne. Praha sa však rozhodla „eko“ ideu realizovať aj v rámci samostatného obchodného centra, kde nájdete všetko, na čo si spomeniete, no nič nebude úplne nové.

 

Inšpiráciou pre vznik netradičného obchodného domu boli Viedeň a Brno. V oboch mestách už niečo podobné funguje a projektom sa darí veľmi dobre. Napríklad Brno dokázalo takto za rok zarobiť 174-tisíc českých korún. Zisk investovalo do výsadby kvetinových záhonov.

 

Pražský magistrát sa momentálne zaoberá otázkou, kde obchodné centrum vznikne. Už teraz však vie, ako využije zarobené peniaze. Má v pláne obnovu mestského odpadového systému.

 

Nápad potešil aj ochranárov, pretože v ňom vidia možnosť redukcie odpadu. Zároveň si myslia, že podobné aktivity môžu inšpirovať ľudí k snahe nevytvárať zbytočný odpad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies