Pracujúce matky dostanú len príspevok na starostlivosť o dieťa

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 16:55 • 2 min
Pracujúce matky dostanú len príspevok na starostlivosť o dieťa

BRATISLAVA - Ministerstvo práce navrhuje zmeniť podmienky pri rodičovskom príspevku a príspevku na starostlivosť o dieťa. Zmeny sa dotknú najmä matiek, ktoré sa rozhodnú počas rodičovskej dovolenky pracovať. Nedostanú totiž rodičovský príspevok, ale len príspevok na starostlivosť o dieťa. Ten ale ministerstvo navrhuje zvýšiť zo súčasných 230 eur na 260 eur.

slovakia

left justify in out

"Nebránime mamičkám pracovať. My hovoríme o tom, že im dávame možnosť vybrať si, ako chce riešiť svoju budúcnosť. Ak chce mamička pracovať počas rodičovskej dovolenky, získa 260 eur na to, aby si zaplatila konkrétne súkromné zariadenie pre svoje dieťa. Ak pracuje doma, alebo má príbuzných, zvýšime tento príspevok na 100 eur z pôvodných 40,10 eura," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Rezort práce zároveň určil obdobie, v priebehu ktorého budú môcť matky príspevok čerpať, na päť rokov. To znamená, že ak sa rozhodnú pracovať, v priebehu tohto obdobia sa môžu vrátiť a začať čerpať rodičovský príspevok. "Ak sa matka rozhodne ukončiť prácu, v priebehu piatich rokov si môže dočerpať rodičovský príspevok. Toto doteraz nebolo," zdôraznil Burian.

Zmeny sa dotknú aj samotnej výšky rodičovského príspevku. Menej dostanú tie ženy, ktoré pred materskou nepracovali. Rodičovský príspevok im klesne na 160 eur zo súčasných 199,60 eura. Návrh novely zákona je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona