Pracujete na zmeny? V tom prípade by ste mali spozornieť!

NETKY.SK • 22 Júl 2022, 13:28 • 2 min
Pracujete na zmeny? V tom prípade by ste mali spozornieť!

Práca na zmeny nie je len namáhavá, ale môže vám spôsobiť aj mnohé zdravotné problémy.

slovakia

left justify in out

Práca na zmeny spôsobuje rýchlejšie starnutie mozgu. Prečo? Pracujete na zmeny? V tom prípade by ste mali spozornieť, pretože podľa štúdií, má tento charakter práce negatívny vplyv na vašu kognitívnu výkonnosť. Pri dlhodobej práci na zmeny môže váš mozog zostarnúť až o 6,5 roka.

 

A nakoľko sa starnutie mozgu neprejavuje navonok, i keď niekedy možno predsa, nemusíme si tento významný fakt všimnúť a včas zakročiť. psychické problémy, zlá orientácia, zhoršenie funkcií tela a pamäte, môžu naznačiť, že ste tento faktor podcenili.

Okrem toho ľudia pri práci na zmeny často vynechávajú hodiny slnečného svitu dňa, čo môže spôsobiť nedostatok vitamínu D. Takýto deficit je okrem iného spojený aj s demenciou, takže do úvahy prichádza aj dočasné obmedzenie kognitívnych schopností.

 

Z domova: Prezidentka poslala vláde Eduarda Hegera ostrý odkaz. Čo žiada?

 

Prečo práve práca na zmeny?

 

Napriek tomu, že nám vykonávanie náročných úloh v práci v mnohých prípadoch uľahčujú špeciálne pracovné plošiny, nepravidelný pracovný režim môže náš výkon ohroziť. Podľa vykonanej štúdie je to pravdepodobne spôsobené škodlivým účinkom narušeného cyklu spánku a bdenia. V rámci vykonanej štúdie bolo opýtaných a vyšetrených viac ako 3 000 pracovníkov vo veku od 32 do 62 rokov.

 

Zistilo sa, že častá práca na zmeny môže byť zdraviu škodlivá v mnohých smeroch. Zvyšuje sa riziko žalúdočných vredov, rakoviny prsníka a kardiovaskulárnych ochorení. Nepravidelný pracovný čas môže mať nepriaznivý vplyv aj na spoločenský život a zdravý spánok. Dobrou správou však je, že poškodenie mozgu z práce na zmeny sa dá zvrátiť.

 

img

 

Ako si udržať mozog fit aj napriek práci na zmeny?

 

Zistené výsledky štúdie nemusia nutne znamenať negatívny odkaz pre pracovníkov na zmeny. Získané poznatky skôr otvárajú možnosti pozitívne ovplyvniť zdravie vášho mozgu, ktorý bude opäť na sto percent fungovať ako tie najlepšie lineárne vedenia stroja.  A nasledujúce kroky vám to umožnia:

 

  • Spite v tmavej miestnosti bez umelého svetla.
  • Aktívne udržiavajte sociálne kontakty.
  • Nechajte si zmerať hladinu vitamínu D a v prípade jeho nedostatku po konzultácii s lekárom zvážte užívanie doplnku stravy. Prípadne trávte viac času na prirodzenom dennom svetle.

 

Starnutie mozgu spôsobené prácou na zmeny netrvá večne. Len si treba poistiť jeho správne fungovanie, aby vám vo všetkých životných situáciách a čo najdlhšie fungoval rovnako dobre ako spoj zabezpečený kvalitným priemyselným tesnením.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na sankčnom zozname Európskej únie je aj európsky šéf Nočných vlkov Jozef Hambálek



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona