Pracovných miest pribúda, v priemysle a službách je nedostatok pracovnej sily

NETKY.SK • 6 November 2015, 15:16 • 2 min
Pracovných miest pribúda, v priemysle a službách je nedostatok pracovnej sily

BRATISLAVA – Na Slovensku pokračuje rast zamestnanosti aj miezd. Dochádza však k miernemu spomaleniu obsadzovania nových pracovných miest. Zamestnávatelia začínajú vnímať nedostatok vhodnej pracovnej sily najmä vo vybraných odvetviach priemyslu a služieb. To sa následne premieta aj do pomalšieho poklesu miery nezamestnanosti. Vo svojom aktuálnom mesačnom bulletine za mesiac október to konštatuje Národná banka Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

Zamestnanosť za vybrané odvetvia pokračovala podľa NBS v auguste tohto roka v rastovom trende, pričom sa medziročne zvýšila o 1,7 %. "Tendencia rastu pretrváva vo väčšine odvetví. Pri pohľade za posledných 12 mesiacov je to však najmä v odvetví služieb a v menšej miere v priemysle," uviedla NBS v bulletine s tým, že vývoj za mesiace júl a august však naznačujú spomalenie medzikvartálneho rastu oproti silnému 2. štvrťroku.

 

Zamestnávatelia však boli v septembri tohto roka relatívne optimistickí čo sa týka prijímania nových ľudí na ďalšie mesiace, čo podľa NBS znamená, že spolu s pretrvávajúcim rastom ekonomickej výkonnosti by malo dochádzať aj k pokračujúcemu zvyšovaniu počtu pracovných miest. Ako ďalej konštatuje centrálna banka, nezamestnanosť v septembri dosiahla úroveň 11,48 %. "Podobne ako pri zamestnanosti, aj pri nezamestnanosti možno pozorovať určité zmiernenie poklesu oproti priaznivejšiemu 2. štvrťroku," podotkla NBS.

 

Počet pracovných miest v evidencii je však naďalej vysoký, pričom atakuje historické maximá. "Zakladá to možnosť ďalšieho znižovania počtu uchádzačov o zamestnanie na najbližšie obdobie, aj keď treba dodať, že v poslednom období sa výraznejšie znížila miera obsadzovania pracovných miest uchádzačmi," doplnila banka s tým, že pravdepodobne je pre firmy ťažšie nájsť vhodných uchádzačov na dostupné pracovné miesta v porovnaní s nedávnou minulosťou.

 

"Ukazovatele trhu práce teda celkovo naznačujú mierne spomalenie rastu zamestnanosti v 3. štvrťroku 2015 oproti predošlému štvrťroku, čo je ale v súlade s očakávaným vývojom zamestnanosti a nezamestnanosti," konštatovala slovenská centrálna banka. Z hľadiska vývoja miezd zároveň uviedla, že na základe dostupných mesačných mzdových ukazovateľov by malo v 3. štvrťroku dôjsť k zrýchleniu tempa rastu priemernej mzdy. "Tento vývoj je podporovaný vnímaným nedostatkom vhodnej pracovnej sily hlavne v priemysle a službách či pokračujúcim rastom ekonomiky," dodala NBS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies