Pracovný čas zamestnancov vo vnútrozemskej vodnej doprave sa upraví

NETKY.SK • 20 Október 2016, 17:36 • 2 min
Pracovný čas zamestnancov vo vnútrozemskej vodnej doprave sa upraví

BRATISLAVA – Ochrana zdravia a bezpečnosti zamestnancov v odvetví vnútrozemskej vodnej dopravy je cieľom novely zákona o organizácii pracovného času v doprave, ktorú pripravilo ministerstvo dopravy. Plénum Národnej rady (NR) SR ju pri dnešnom hlasovaní schválilo.

slovakia

left justify in out

Novelou sa harmonizuje európske právo s národnou transpozíciou smernice Rady EÚ. Ochrana zdravia a bezpečnosť pracovníkov v tomto odvetví sa má zabezpečiť najmä prostredníctvom úpravy maximálnej dĺžky pracovného času týchto zamestnancov v určitých obdobiach. Či už v dňoch, týždňoch, mesiacoch, počas sezóny a v roku.

 

Novelou sa zároveň zabezpečí aj zosúladenie právneho poriadku Slovenskej republiky s požiadavkami nariadenia Komisie EÚ, ktorým sa ustanovujú technické požiadavky a administratívne postupy týkajúce sa leteckej prevádzky podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady v oblasti obmedzenia letového času a času v službe a odpočinku v obchodnej leteckej doprave s využitím letúnov.

 

Zákonom sa preto majú aj doplniť kompetencie ministerstva dopravy a Dopravného úradu týkajúce sa udeľovania výnimiek alebo povolení z príslušných právne záväzných aktov Európskej únie v oblasti civilného letectva, s cieľom určiť, v ktorom prípade vystupuje ako členský štát ministerstvo dopravy a v ktorom prípade Dopravný úrad, napríklad v oblasti špecifikácií letových časov posádok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona