Pracovníka Štátneho fondu rozvoja bývania obvinili z korupcie

NETKY.SK • 16 Október 2013, 15:24 • 2 min
Pracovníka Štátneho fondu rozvoja bývania obvinili z korupcie

BRATISLAVA - Dlhoročný pracovník Štátneho fondu rozvoja bývania je jedným z obvinených v prípade korupcie v prideľovaní príspevkov z fondu.

slovakia

left justify in out

Ako na stredajšej tlačovej besede povedal prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar, 11. októbra obvinili inžinierov Jána L. a Alexandra C. za prečin nepriamej korupcie a za zločin prijímania úplatku. V prípade začala polícia zbierať údaje ešte v júli 2012. Vlani v lete zároveň informovala vedenie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVaRR) SR o možnej korupcii v Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB). 

"Obvinený Alexander C., nie ako zamestnanec ministerstva ale ako osoba z vonkajšieho prostredia od januára do októbra 2013 na rôznych osobných stretnutiach žiadal od žiadateľov o štátnu podporu najmenej v siedmich prípadoch hotovosť 700 eur od každého za bezproblémové schválenie poskytnutia štátnej podpory, respektíve úveru" opísal pôsobenie jedného z obvinených Tibor Gašpar. Druhý obvinený, dlhoročný zamestnanec ministerstva, konkrétne pracovník ŠFRB Ján L., zas od mája do júla tohto roka podľa vyjadrenia policajného prezidenta "od viacerých žiadateľov, pravdepodobne z celého Slovenska, žiadal finančné, ale aj nefinančné plnenie za to, že bude pôsobiť na proces schvaľovania podpory“. Zaujímavosťou je, že nefinančné plnenie znamenalo napríklad, že nakupoval odevy pre seba a niektorých členov rodiny v módnom značkovom obchode, ktorý patril jednému zo žiadateľov o podporu zo ŠFRB, “minimálne vo výške 700 eur, tak ako bola obvykle žiadaná suma“. Gašpar ďalej informoval, že po zaisťovacej akcii, na ktorú nasadili 30 policajtov, bude polícia posudzovať trestnoprávnu zodpovednosť ďalších osôb - tých, ktorí úplatok dali a ďalších pracovníkov fondu, bez ktorých by takáto korupcia nebola možná. Prezident Policajného zboru SR upozornil že za prečin nepriamej korupcie hrozia tri roky väzenia a za zločin prijímanie úplatku tri až osem rokov odňatia slobody. "Trestným je aj prisľúbenie, že dám úplatok do budúcna, bez toho, že by som ho reálne odovzdal," dodal Tibor Gašpar s tým, že v prípade môžu byť trestne stíhané aj ďalšie osoby. 

Národná protikorupčná jednotka vykonala veľmi dobrú prácu a akcia sa uskutočnila s vedomím ministerstva, konštatoval na tlačovej besede štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. Upozornil, že na fonde platia od konca minulého roka protikorupčné opatrenia a o poskytnutí úveru musia rozhodnúť najmenej dvaja pracovníci ŠFRB. Rokovanie o úvere zároveň musí byť zaevidované v spise. 

"V najbližších dňoch, týždňoch, na základe týchto antikorupčných opatrení, zavádzame systém elektronického prideľovania čísiel žiadostí, ktoré prichádzajú do Štátneho fondu rozvoja bývania, tak, aby sme potreli možnosť subjektívneho vstupu do evidencie žiadostí na maximálnu možnú mieru. To znamená, aby bol nulový prístup ľudského faktora do celého elektronického procesu zberania žiadostí,“ zdôraznil František Palko. Upozornil žiadateľov o úver z fondu, aby nevyužívali služby sprostredkovateľov. Kritériá na poskytnutie úveru sú uvedené v zákone a vo vyhláške a nikto si nemôže vymýšľať žiadne ďalšie pravidlá. Palka však mrzí, že v tomto prípade je z korupcie obvinený pracovník, ktorý vo fonde pracuje 17 rokov a rovnako aj ďalší vypočúvaní sú dlhoroční pracovníci fondu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies