Pracovník môže dať výpoveď aj bez udania dôvodu, zamestnávateľ nie

NETKY.SK • 8 November 2012, 09:59 • 2 min
Pracovník môže dať výpoveď aj bez udania dôvodu, zamestnávateľ nie

Pracovník môže dať výpoveď aj bez udania dôvodu, zamestnávateľ nie - Radíme Pri výpovedi zo strany zamestnávateľa je existencia dôvodu výpovede a jeho uvedenie vo výpovedi jednou z podmienok platnosti výpovede. Tu sa podľa advokáta Dušana Nitschneidera pr

slovakia

left justify in out

img

Pri výpovedi zo strany zamestnávateľa je existencia dôvodu výpovede a jeho uvedenie vo výpovedi jednou z podmienok platnosti výpovede. Tu sa podľa advokáta Dušana Nitschneidera prejavuje silnejšie postavenie zamestnanca, ktorý môže dať výpoveď prakticky kedykoľvek, z akéhokoľvek dôvodu, alebo aj bez jeho uvedenia.
      "Zamestnávateľ však v tomto ohľade môže postupovať len v medziach zákona, teda zamestnancovi môže dať výpoveď len z dôvodov, ktoré predpokladá zákon," vysvetľuje pre TASR. Dodáva, že dôvod výpovede musí byť vo výpovedi presne určený, poprípade aj s presným popisom situácie, ktorá vedie k naplneniu toho ktorého výpovedného dôvodu podľa zákona.
      Dôvodom výpovede môže byť zrušenie alebo premiestnenie zamestnávateľa či jeho časti. Ďalej zákon dovoľuje skončiť pracovný pomer pre organizačné zmeny, zhoršený zdravotný stav zamestnanca brániaci výkonu práce, nesplnenie predpokladov pre výkon práce zo strany pracovníka i neuspokojivé plnenie úloh po predchádzajúcom upozornení.
      Zamestnávateľ tiež môže ukončiť pracovný pomer pre porušenie pracovnej disciplíny. "Vtedy je povinný oboznámiť zamestnanca s dôvodom výpovede a umožniť mu vyjadriť sa k nemu. Jeho nesúhlas však výpoveď okamžite nezvráti. Svoje dôvody môže ale uplatniť v súdnom konaní o určení neplatnosti výpovede," uzatvára Nitschneider.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies