Pracovné pozície pre Slovákov v zahraničí budú známe do konca roka

NETKY.SK • 20 November 2015, 13:30 • 2 min
Pracovné pozície pre Slovákov v zahraničí budú známe do konca roka

BRATISLAVA - Ústredné orgány štátnej správy, verejné a štátne vysoké školy, rezortné výskumné inštitúcie, či Slovenská akadémia môžu do 30. novembra predkladať zoznam pozícií, ktoré by chceli obsadiť slovenskými odborníkmi žijúcimi v zahraničí. V rámci podpornej schémy Návrat domov sa následne budú môcť o voľné miesta uchádzať našinci, ktorí vyštudovali prestížnu zahraničnú univerzitu, alebo dlhodobo pracujú na vedúcej pozícii v cudzine.

slovakia

left justify in out

"Zoznam schválených pracovných pozícií oznámi rada predkladateľom do troch týždňov od termínu na predloženie ponuky (t.j. do 20.12.). Súčasne budú tieto pozície, určené pre mladého výskumníka alebo experta, zverejnené na webovej stránke www.vedatechnika.sk," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ako dodala, pozíciu, ktorá bude zaradená na zoznam podporovaných pozícií, bude potrebné obsadiť do 28.2.2016.

 

"Neobsadené miesta prepadnú. Inštitúcia ich však môže znova ponúknuť v ďalšom kvartáli," vysvetlila. Ministerstvo školstva v spolupráci s rezortom financií vyčlenilo na podpornú schému pre návrat odborníkov zo zahraničia ročne jeden milión eur do roku 2018. Štát chce takto motivovať absolventov vysokých škôl v zahraničí, či expertov, ktorí pôsobia v cudzine, aby sa vrátili späť na Slovensko. Absolventi prestížnych zahraničných škôl, ktorí majú menej ako 40 rokov a v posledných troch rokoch na Slovensku nepracovali, budú motivovaní sumou 10.000 eur. Slováci, ktorí pracujú na vedúcej alebo inej významnej pozícii v zahraničí viac ako 10 rokov, môžu dostať až 50.000 eur. Peniaze im majú poslúžiť napríklad na náklady spojené s presťahovaním, či na kompenzáciu nefinančných strát, ako prerušenie sociálnych väzieb v prípade presťahovania sa na Slovensko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies