Pracovná skupina sa na riešení otázky občianstva nedohodla

NETKY.SK • 1 Marec 2011, 08:15 • 2 min
Pracovná skupina sa na riešení otázky občianstva nedohodla

Pracovná skupina sa na riešení otázky občianstva nedohodla

slovakia

left justify in out

img

Koaličná pracovná skupina sa na riešení otázky štátneho občianstva dnes nedohodla. Novela zákona o štátnom občianstve sa tak do parlamentu v marci s najväčšou pravdepodobnosťou nedostane. "Bez dohody určite nepôjde do parlamentu žiadny návrh," vyhlásil po rokovaní skupiny minister kultúry Daniel Krajcer (SaS).
Hoci sa koalícia nedohodla, nezávislého poslanca Igora Matoviča teší, že názory niektorých členov vládneho štvorlístka sa blížia k jeho návrhu. Verí, že sa k nim časom pridá aj Most-Híd. "Myslím si, že aj Most sa bude pomaly blížiť a nebude tam iné východisko. Buď zostane status quo, ktoré je zlé, alebo sa dohodneme na niečom rozumnom. A to rozumné sme ponúkali my," poznamenal.
Matovič naďalej preferuje, aby mohli mať dvojaké občianstvo len tí, ktorí majú reálnu väzbu na krajinu, ktorej občianstvo nadobudnú. Tí, ktorí ju nemajú, by mali podľa neho o slovenské občianstvo prísť. S tým nesúhlasí Most-Híd. Poslanec za Most-Híd Gábor Gál sa domnieva, že štát by takto nemal trestať vlastných občanov.
Napriek tomu, že koalícia dnes k dohode nedospela, podľa poslanca Radoslava Procházku (KDH) je na dobrej ceste. "Po veľmi malinkých krôčikoch sa nejako zbližujeme. Ale určite to nemôže byť posledná debata na túto tému," vyhlásil.
Právna norma sa do Národnej rady SR dostane zrejme najskôr v máji. Ani to však nie je isté. "Nehovoríme o konkrétnych termínoch," uviedol podpredseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH). Dodal, že koalícia bez dohody s návrhom do pléna nepôjde aj preto, lebo si neželá, aby sa zopakovala situácia z februárovej schôdze, kedy Most-Híd blokoval parlament.
Napriek nedohode v koalícii podľa Gála nehrozí, že by bugárovci v marci blokovali parlament tak ako vo februári. "Nebudeme blokovať parlament, lebo sa hľadá riešenie a každý k tomu pristupuje veľmi zodpovedne," zdôvodnil Gál. Dodal, že najväčší problém pri hľadaní dohody "je v prístupe k veci, či budeme trestať niekoho tým, že mu odnímeme štátne občianstvo aj proti jeho vôli, alebo nájdeme inú odpoveď na Orbánov zákon".
Potrebu nájsť dobré riešenie obhajuje Krajcer aj hrozbou, že sa občanom MR aj na základe dvojakého občianstva môže poskytnúť pasívne a aktívne volebné právo. "Je to prvok, ktorý musíme brať do úvahy," upozornil.
Pri riešení otázky občianstva je v hre podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) stále aj bilaterálna dohoda Slovenska s Maďarskom. A to aj napriek tomu, že maďarská strana sa vyjadrila, že pred prijatím bilaterálnej zmluvy by malo Slovensko najskôr zmeniť svoj zákon o štátnom občianstve.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona