Pracovať na živnosť bude opäť výhodnejšie, hrozí však nízky dôchodok

NETKY.SK • 29 September 2019, 09:00 • 2 min
Pracovať na živnosť bude opäť výhodnejšie, hrozí však nízky dôchodok

BRATISLAVA - Živnosť sa stáva atraktívnou formou dosahovania príjmov, stále však pretrvávajú riziká budúceho sociálneho zabezpečenia. Upozorňuje na to Inštitút finančnej politiky (IFP) v rámci poslednej daňovej prognózy. Živnostníci totiž podľa analytikov rezortu financií čerpajú výhody z oboch svetov, teda podnikateľského aj zamestnaneckého.

slovakia

left justify in out

Ukazujú to aj posledné koaličné opatrenia, keď živnostníkom pomôže tak zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane, ako aj zníženie dane z príjmov pre malých podnikateľov s obratom do 100 tisíc eur.

Podľa IFP budú novými opatreniami zvýhodnené nielen skupiny s príjmom na úrovni priemernej mzdy, ale aj tie s vyššími zárobkami. Nízka úroveň zaplatených odvodov však vytvára zo živnostníkov rizikovú skupinu z dlhodobého hľadiska. "Výrazný podiel živnostníkov, zhruba 70 %, totiž platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. V prepočte na súčasný systém by táto skupina živnostníkov dostávala minimálny dôchodok vo výške 322 eur mesačne," uvádza sa v komentári inštitútu s tým, že bez dodatočných úspor z dnešných príjmov, alebo bez zmeny legislatívy, môže byť táto skupina ohrozená nedostatočným dôchodkovým zabezpečením.

 

obrazok


Posledné legislatívne zmeny týkajúce sa zdaňovania príjmov zo živností však podľa analytikov ministerstva financií taktiež zvyšujú komplikovanosť systému a aj jeho doterajší princíp. Po novom totiž bude potrebné evidovať aj výšku príjmov a nielen základ dane. "Výsledkom je, že dvaja živnostníci s rovnakým základom dane môžu mať rozdielnu daňovú povinnosť. Takýto jav sa v daňovej terminológií nazýva horizontálna daňová nespravodlivosť a indikuje komplikované nastavenie systému," konštatujú analytici ministerstva financií.

Oba spomínané návrhy pritom schválili poslanci parlamentu na poslednej schôdzi, podpísať ich ešte musí prezidentka. Návrh na zníženie dane z príjmov pre podnikateľov a samostatne zárobkovo činné osoby s ročným obratom do 100 tisíc eur z 21 % na 15 % predložili poslanci za koaličnú SNS. S návrhom na zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane zase prišli poslanci ďalšej koaličnej strany Most-Híd.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona