Pracovali ste v zahraničí? Na toto máte nárok

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 10:35 • 2 min
Pracovali ste v zahraničí? Na toto máte nárok

BRATISLAVA - Pokiaľ ste pracovali v inom členskom štáte EÚ, EHP alebo vo Švajčiarsku a momentálne ste nezamestnaný, dávku v nezamestnanosti si uplatňujete v danom štáte, nie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Za určitých podmienok si nárok na dávku v nezamestnanosti môže jednotlivec uplatniť aj na Slovensku, avšak vtedy je potrebné preukázať, že domovskom štáte i počas zahraničného pracovného pomeru udržal tzv. centrum záujmov.

 

img

 

Čo znamená pojem centrum záujmov? Ide o situáciu, kedy zamestnanec udržiava úzku väzbu so štátom bydliska, teda jeho kontakt sa neobmedzuje len na návštevy rodiny dvakrát do roka, pričom celý ostatný čas trávi v zahraničí.

 

Oveľa praktickejšie a výhodnejšie je teda požiadať o dávku v nezamestnanosti v štáte, v ktorom dotyčný pracoval. Kým Sociálna poisťovňa na Slovensku pri posudzovaní nároku na dávku v nezamestnanosti po návrate z iného členského štátu skúma aj centrum záujmov, nielen dĺžku poistenia v nezamestnanosti, čas doby čakania na túto dávku sa tým neúmerne predlžuje. Zahraničný štát má tento proces zrealizovaný rýchlejšie.

 

img

 

"Ak si občan SR po strate zamestnania v inom členskom štáte uplatní nárok na dávku v nezamestnanosti na Slovensku, Sociálna poisťovňa podľa prísne definovaných kritérií preskúma zachovanie jeho centra záujmov na Slovensku počas výkonu zamestnania v štáte posledného zamestnania. Vyhodnocuje sa predovšetkým dĺžka pobytu a prítomnosť na území domovského štátu počas práce v zahraničí, ako často sa domov poistenec vracal, aké tu má väzby (majetok, rodinné väzby, bytová situácia a jej stabilita," vysvetľuje hovorca poisťovne Peter Višváder.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona