Práce na zelených projektoch v Košiciach postupujú v piatich lokalitách

NETKY.SK • 7 Marec 2023, 13:00 • 2 min
Práce na zelených projektoch v Košiciach postupujú v piatich lokalitách

KOŠICE - Stavebné práce na projektoch týkajúcich sa budovania zelenej infraštruktúry v Košiciach postupujú. Stavbári aktuálne pracujú v piatich lokalitách, ide o projekty v hodnote 2,7 milióna eur. Väčšina z nich je financovaná z eurofondov. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Od vlaňajšieho novembra pracujú na revitalizácii budovy magistrátu na Triede SNP za vyše 802.000 eur. Doposiaľ sa zmenili najmä strechy v niektorých jeho častiach. "Po ich revitalizácii a zateplení na nich v týchto dňoch robotníci pokladajú vegetačné pásy s rastlinným substrátom," dodáva mesto s tým, že zároveň sa prerába aj hlavné schodisko, na ktorom onedlho pribudne aj vegetácia. Vznikne tam i priestor na sedenie a nablízku bude tiež zelená stena z popínavých rastlín. Ozelenie aj plocha pred magistrátom. Zachytená voda z novej dažďovej záhrady má byť využívaná na polievanie zelených striech či priestoru na schodisku.

 

img

 

Práce postupujú aj na sídliskách, kde revitalizujú vnútrobloky. Vnútroblok Jasuschova - Bauerova v mestskej časti Sídlisko KVP by mal byť hotový v lete. Celková investícia predstavuje takmer 403.000 eur. "Pre obyvateľov sa vytvára celoročná oddychová zóna s dôrazom na voľnočasové aktivity detí a rekreačný šport. Rodiny s deťmi potešia nielen nové dreviny, zeleň a lavičky, ale aj detské a športové ihriská," uvádza mesto.

 

Na novú oddychovú zónu sa za takmer 109.000 eur postupne mení aj vnútroblok na Čínskej ulici Sídliska Ťahanovce. Vynovia tam napríklad schodiská, obnovia a doplnia verejné osvetlenie, pribudne rampa na bezbariérový prístup a vybudujú tiež gabiónové múriky s priestormi na sedenie. Vo vnútrobloku medzi Turgenevovou a Lomonosovou v mestskej časti Juh zas v najbližších týždňoch pribudnú nové dreviny, trvalky, dažďové záhony či komunitná záhrada. Súčasťou vynoveného priestoru by mali byť aj detské ihriská a športoviská. "Chýbať nebudú ani nové prístupové chodníky, cestičky a lavičky. Investíciu za takmer 715.000 eur by mohli obyvatelia využívať už na jeseň tohto roka," spresňuje.

 

img

 

Magistrát pripomína, že v januári sa začali stavebné práce aj v materskej škole (MŠ) Kalinovská 9 na sídlisku Dargovských hrdinov, kde za takmer 660.000 eur vybudujú tri dažďové záhrady. Tie zvýšia zadržiavanie vody v pôde a budú mať aj vzdelávaciu funkciu pre škôlkarov. Okrem toho zrevitalizujú a vymenia nepriepustné plochy za priepustné, a pribudnú tam aj vegetačné plochy na strechách MŠ. Práce by mali byť hotové začiatkom jesene. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona