Práce na plynovode Južný prúd podľa Novaka pokračujú

NETKY.SK • 5 Október 2014, 16:05 • 2 min
Práce na plynovode Južný prúd podľa Novaka pokračujú

MOSKVA - Projekt plynovodu Južný prúd ( South Stream) stále pokračuje.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v sobotu ruský minister energetiky Alexander Novak. Už skôr sa pritom objavili obavy, že Európska únia by mohla stratiť entuziazmus v súvislosti s týmto projektom. Plynovod by mal podľa odhadov stáť 40 mld. USD. Plynovod by mal dodávať plyn z Ruska do Európy a obchádzať pritom Ukrajinu.  

 

"Projekt Južného prúdu sa nezastavil,“ povedal Novak pre agentúru Interfax. "Dohody, ktoré sú už podpísané, platia. Nemôžu byť jednostranne zrušené," doplnil. Celý projekt ešte musí schváliť EÚ, ktorá sa pokúša znížiť svoju závislosť na ruskom plyne. Dodávky z Ruska v súčasnosti pokrývajú 30 % európskych potrieb. Európska komisia (EK) už skôr uviedla, že projekt nie je v súlade s pravidlami EÚ, keďže neumožňuje prístup tretím stranám. 

 

Projekt sa podľa Novaka dostal do problémov, keď pracovná skupina EK, ktorá sa zaoberala plynovodom, zastavila svoju činnosť. "Dúfame, že s nástupom novej EK budú práce pokračovať," povedal ruský minister. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies