Práca zavraždeného advokáta Ernesta Valka bola riziková

NETKY.SK • 8 November 2015, 09:49 • 2 min
Práca zavraždeného advokáta Ernesta Valka bola riziková

BRATISLAVA - Práca zavraždeného advokáta Ernesta Valka bola jednoznačne riziková a vypátrať páchateľov, či objednávateľov jeho vraždy bude veľmi ťažké.

slovakia

left justify in out

Domnieva sa bezpečnostný analytik Ivo Samson. "Vychádzam z medzinárodných skúseností, ktoré hovoria o tom, že čím dlhšie trvá obdobie od vraždy k objasneniu, tým ťažšie je dokázať páchateľovi trestný skutok. Vychádzam z toho, čo mi je vlastné, čo je medzinárodná politika. To sú v prvom rade takéto kauzy, ktoré sa týkajú záhadných vrážd, ktoré neboli objasnené. Takých vrážd je na svete veľa a platí tu toto pravidlo, ktoré som povedal na začiatku, že čím dlhšie je od spáchania trestného činu, tým je menej pravdepodobné, že takýto skutok bude objasnený," uviedol pre TASR bezpečnostný analytik.

 

Podľa jeho slov "práca nebohého advokáta Ernesta Valka bola jednoznačne riziková a on sa dostal na ľahký ľad". "Ale kto za tým stál, nie je jasné. Ja to prirovnám k historickým paralelám, kde tu máme niekoľko neobjasnených vrážd, kde sa nakoniec mohol síce nájsť páchateľ, ale nikdy sa nezistilo, kto za týmto páchateľom stojí. Napríklad, čo sa týka vraždy bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, kde asi nebolo pochýb, kto ho zavraždil, ale kto stál za vrahom, nevieme. Zo súčasných ruských dejín máme niekoľko prípadov, kde akoby sa síce našiel páchateľ, ale nikto nevie, kto za ním stoji, kto ho manipuluje - napríklad vražda ruskej novinárky Anny Politkovskej. Toto isté sa týka atentátu na bývalého pápeža Jána Pavla II., ktorého postrelil turecký útočník, ale nikdy nikto nedokázal, kto za páchateľom stál," dodal Samson.

 

V prípade vraždy renomovaného právnika Valka, ku ktorej došlo pred piatimi rokmi, nemá zatiaľ polícia také dôkazy, že by mohla obviniť konkrétneho páchateľa. "Trestné stíhanie naďalej prebieha, vyšetrovateľ vykonal vyše 120 výsluchov svedkov a v prípade bolo vypracovaných 49 znaleckých posudkov. Momentálne nie sú zistené také skutočnosti, ktoré by odôvodňovali vzniesť obvinenie konkrétnej osobe. Predmetom vyšetrovania naďalej zostávajú viaceré verzie, no bližšie sa k jednotlivým verziám nie je možné vyjadrovať," uviedol pre TASR v súvislosti s piatym výročím vraždy Valka hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

 

Valka zastrelili v jeho vile v Limbachu 8. novembra 2010. V októbri 2014 našli na dne vypustenej Kučišdorfskej priehrady údajnú jeho zbraň. Valko bol usmrtený jedným výstrelom z pištole. Strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc. V prípade nebol dosiaľ nikto obvinený. Policajný prezident Tibor Gašpar v januári 2014 uviedol, že je viacero motívov vraždy právnika. Pripustil, že jedna z nich sa javí ako najrelevantnejšia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies