Práca načierno zostáva v Nemecku rozšíreným fenoménom

NETKY.SK • 21 Máj 2012, 23:38 • 2 min
Práca načierno zostáva v Nemecku rozšíreným fenoménom

Práca načierno zostáva v Nemecku rozšíreným fenoménom - Svet Práca načierno zostáva v Nemecku rozšíreným fenoménom napriek tomu, že sa najsilnejšia európska ekonomika po kríze rozvíja dobrým tempom. Rakúsky národohospodár Friedrich Schneider dospel k záve

slovakia

left justify in out

img

Práca načierno zostáva v Nemecku rozšíreným fenoménom napriek tomu, že sa najsilnejšia európska ekonomika po kríze rozvíja dobrým tempom. Rakúsky národohospodár Friedrich Schneider dospel k záveru, že počet pracovníkov s plným úväzkom pracujúcich načierno tento rok klesne v Nemecku asi o 100.000 na 7,7 milióna. Hodnota produkcie tieňovej ekonomiky sa tak medziročne zníži asi o 2 miliardy eur na 342,4 miliardy eur. Bude predstavovať 13,3 % oficiálne uvádzaného hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka. Percentuálny podiel nemeckej tieňovej ekonomiky zostáva na priemernej úrovni voči oficiálnemu HDP priemyselne rozvinutých štátov. 
      Počas hospodárskej krízy zaznamenala tieňová ekonomika mierny vzostup, ale jej dlhodobý trend klesá.
      Práca načierno v Rakúsku a Švajčiarsku je podľa Schneidera výrazne nižšia, v oboch krajinách dosahuje po 7,6 %.
      V stavebníctve a remeselníckych prácach pre domácnosti sa až 38 % výkonov v Nemecku robí bez fakturácie a odvodov daní a do sociálnych fondov. Veľa ľudí načierno zamestnávajú aj hotely, reštaurácie a autoservisy. Práce bez písomnej dohody v domácnostiach a okolo nich znižujú HDP Nemecka ročne o vyše 51 miliárd eur.
      Schneider tvrdí, že privysoké odvody vytvárajú priaznivé podmienky pre rozširovanie práce načierno. Ak sú vyššie ako 40 %, nastáva masívny únik ľudí do tieňového sektora. Zlomová hranica obratu k lepšiemu nastáva vtedy, ak dane a sociálne odvody sú nižšie ako 30 % ich príjmu.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona