Práca na ministerstve nesúvisí s vymenovaním za sudcu

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 12:08 • 2 min
Práca na ministerstve nesúvisí s vymenovaním za sudcu

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti odmieta, že by dvojici novovymenovaných sudkýň pomohlo, že pracovali na ministerstve.

slovakia

left justify in out

Prezident Ivan Gašparovič v pondelok vymenoval 29 sudcov, medzi nimi aj generálnu riaditeľku Sekcie právnych služieb na ministerstve spravodlivosti Denisu Cvikovú za sudkyňu Okresného súdu v Nových Zámkoch a Zuzanu Maruniakovú z kancelárie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti za sudkyňu Okresného súdu Bratislava V. "Ministerstvo spravodlivosti nijakým spôsobom nezasahuje do výberových konaní, postupuje v súlade so zákonom a dôrazne odmieta akúkoľvek príčinnú súvislosť, že sa ,úradník´ ústredného orgánu štátnej správy stal sudcom," píše sa v stanovisku rezortu spravodlivosti, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Jana Zlatohlávková.

Rezort ministra Tomáša Boreca tvrdí, že zodpovednosť za posúdenie, či kandidát spĺňa kritériá na výkon sudcovskej funkcie, je v prvom rade na členoch výberovej komisie. "Navyše ministerstvo ani nemá vedomosť o žiadnej sťažnosti na priebeh výberových konaní," uvádza rezort. 

Vymenovanie Cvikovej a Maruniakovej za sudkyne odobrila svojím súhlasom Súdna rada SR koncom marca. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská to vtedy kritizovala. Podľa nej sa potvrdilo, že po pár mesiacoch jednoducho prestupujú úradníčky z ministerstva do talárov. Vedenie ministerstva vtedy reagovalo, že Maruniaková aj Cviková prešli riadnym výberovým konaním, ktorého pravidlá pripravila práve bývalá ministerka Žitňanská. "Minister, ani nikto iný, nemá právo zakazovať komukoľvek zúčastniť sa na výberovom konaní na miesto sudcu," uviedol vtedy rezort. 

V súvislosti s pondelkovým vymenovaním nových sudcov ministerstvo odmieta aj rodinkárstvo v justícii. "Absolútna väčšina sudcov nemá na súdoch žiadnych rodinných príslušníkov, čo je dôkazom toho, že kariéra v justícii v žiadnom prípade nezávisí od rodinných väzieb," tvrdí rezort. Minister Borec podľa stanoviska tiež trvá na tom, že Súdna rada SR by mala rozhodnúť o všetkých kandidátoch, ktorí úspešne prešli výberovými konaniami, teda aj tých, ktorí prešli výberovým konaním ešte za minulej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies