PPA začína od nuly. Po najväčšej korupčnej kauze s eurofondami, získala späť akreditáciu

NETKY.SK • 15 Október 2021, 15:34 • 2 min
PPA začína od nuly. Po najväčšej korupčnej kauze s eurofondami, získala späť akreditáciu

BRATISLAVA - Po prevalení kauzy Dobytkár trvalo rok, kým sa PPA očistila od korupcie. Investičný dlh vyčíslili na jednu miliardu eur.

slovakia

left justify in out

Sfunkčnenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) je kľúčovou správou pre vidiek, vďaka ktorej sa budú môcť naplno rozbehnúť podpory pre agropotravinárov, lesníkov a krajina sa stane "zelenšou"

 

Rozkrádanie eurofondov

Fakt, že "nášľapná mína nevybuchla", je podľa nej vysoko pozitívnou správou pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov.

 

Pridelenie trvalej akreditácie pre PPA považuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová za zásadný míľnik na ceste za nulovou mierou korupcie pri prideľovaní eurofondov v agropotravinárskom sektore. Zároveň sa zefektívni vyplácanie samotných podpôr do odvetvia.

 

img

 

"Inú, ako pozitívnu správu si slovenskí poľnohospodári a potravinári ani len nepripúšťali. V prípade neúspechu by sa totiž Slovensko ako krajina stala hanbou Európy a ukážkovým príkladom toho, aké dôsledky na výrobu potravín v sebe nesie korupcia pri rozdeľovaní európskych podpôr a znefunkčnenie agentúry ako celku. Sme radi, že rok trvajúci proces očisty a nastavenia nových pravidiel fungovania PPA zvládli všetci jej zamestnanci na výbornú. Patrí im za to poďakovanie. Zároveň veríme, že toto obdobie agentúru neoslabilo v príprave na blížiace sa vyplácanie priamych platieb, ktoré predstavujú najväčšiu časť podpôr v poľnohospodárstve," uviedol predseda SPPK Emil Macho.

 

 

Prečítajte si tiež: Advokát bývalého šéfa PPA tvrdí, že obvinenie Juraja Kožucha je vykonštruované

 

Miliardový investičný dlh

SPPK podľa Holéciovej teraz očakáva naplnenie prísľubu vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a PPA, že počas 3 až 4 mesiacov PPA nabehne na plný výkon.

 

Dodala, že okrem plynulého vyplácania priamych platieb totiž očakávajú poľnohospodári a potravinári aj vyhlásenie dvoch zásadných výziev, vďaka ktorým si budú môcť modernizovať poľnohospodárske stroje, maštale, budovy, ale aj nakúpiť nové technológie na výrobu potravín.

 

img

 

Len investičný dlh potravinárskeho spracovateľského priemyslu sa totiž blíži k jednej miliarde eur. Udelenie trvalej akreditácie pre PPA je teda zásadnou správou, vďaka ktorej sa po vyhlásení kľúčových výziev môže postupne modernizovať pestovanie plodín, chov hospodárskych zvierat a výroba potravín na Slovensku.

 

Kauza Dobytkár je jednou z najväčších korupčných káuz spojených s čerpaním eurodotácií v rokoch 2013 - 2016, ktoré trvalo až do roku 2020. Mezdzi obvinenými z rozkrádania eurofondov určených pre poľnohospodárov, potravinárov či lesníkov, je obvinených viacero osôb. 

 

Figurujú v nej zvučné mená ako exšéf PPA Juraj Kožuch, veľkopodnikateľ Martin Kvietik, nitriansky oligarcha Norbert Bödör, Peter Kuba, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika a Milan Kopriva. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Norbert Bödör a ďalší traja obvinení v kauze Dobytkár zostávajú vo väzbe

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona