Pozvánka je základným posolstvom každej spoločenskej udalosti

NETKY.SK • 3 Január 2012, 10:01 • 2 min
Pozvánka je základným posolstvom každej spoločenskej udalosti

Pozvánka je základným posolstvom každej spoločenskej udalosti

slovakia

left justify in out

img

Sezóna večierkov, plesov a recepcií je v plnom prúde, ak ste aj vy dostali na takúto udalosť pozvánku, zvážte, či pozvanie prijmete alebo odmietnete. "Pozvánka je základným posolstvom každej spoločenskej udalosti," skonštatoval pre TASR riaditeľ hotela Mercure Bratislava Ladislav Olcsváry. Podľa nej sa každý zorientuje aká dôležitá je udalosť, na ktorú sme pozvaní, čo si obliecť a kedy prísť.

"Prioritou by malo byť slušne na pozvanie odpovedať, spôsob aký zvolíme nám väčšinou navrhne hostiteľ už na pozvánke. Najčastejšie sa stretneme s výrazom R.S.V.P. – je z francúzštiny a doslovne znamená répondez, s'il vous plaît. Do slovenčiny ho prekladáme ako odpovedzte, prosím, preto odporúčam toto ustanovenie aj dodržať," vysvetlil hotelier. Informovať o plánovej účasti je dôležité najmä s ohľadom na hostiteľa, ktorý počíta s množstvom pozvaných hostí a na základe neho stanovuje objem občerstvenia, zasadací poriadok či plánovaný program.
"Niekedy je na pozvánke uvedené – regrets only, čo znamená, že odpovedajú len tí, ktorí na večierok neprídu. V takomto prípade sa ospravedlníme, či už písomne mailom alebo zatelefonujeme na uvedené číslo," pokračoval Olcsváry. V prípade významných spoločenských udalostí sa pozvánky posielajú v dvoch fázach. V prvej sa prijme a potvrdí účasť a v druhej fáze dostane hosť pozvánku ešte raz, s dodatkom – p.m. Znamená pour memoir, teda slúži len na pripomenutie akcie.
Pozvánka udáva i očakávaný odev. Označenie oblečenia sa zväčša vzťahuje na mužov, ženy sa obliekajú podľa svojho partnera. "Najvýznamnejším podujatím bývajú napríklad plesy, na pozvánke je zväčša uvedené black tie. Znamená to, že páni prídu v smokingoch v bielej košeli a s čiernym motýlikom. Dámy si obliekajú tzv. veľké večerné róby," radí Olcsváry. 
Na pozvánkach na menej významné oslavy môže stáť – dark suit. Vtedy si páni oblečú tmavé obleky, biele košele a čierne kravaty, dámy krátke čierne šaty, koktailky. Rozdiel medzi formal dress a casual je ten, že v prvom prípade sa očakáva, že prídete v spoločenskom oblečení, teda obleku a krátkych šatách. Casual je uvoľnený spôsob oblečenia, napriek tomu sa populárnym rifliam radšej vyhnite. "Ideálne je sako inej farby či materiálu ako nohavice," dodal.
"Odporúčam všetkým pozorne pozvánku prečítať a nechať sa ňou viesť. Takto sa vyhnete tomu, že prídete na večierok s partnerom, či partnerkou a ostatní tam budú bez nich alebo naopak. Tiež je nevhodné, ak meškáte viac ako 10, maximálne 15 minút, samozrejme, pokiaľ nejdete na uvoľnený silvestrovský večierok" zhrnul Olcsváry.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies