Pozvanie Miloša Jakeša na festival v Trutnove vyvolalo ostré reakcie

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 18:14 • 2 min
Pozvanie Miloša Jakeša na festival v Trutnove vyvolalo ostré reakcie

PRAHA - Skupiny The Plastic People of the Universe a Už jsme doma odriekli účasť na hudobnom festivale v českom Trutnove, ktorý sa uskutoční v dňoch 18.-21. augusta.

slovakia

left justify in out

Ide o reakciu na fakt, že niekdajší disident a organizátor prehliadky Trutnoff 2016 Martin Věchet na ňu tento rok pozval aj bývalého generálneho tajomníka KSČ Miloša Jakeša (93), ktorý pozvanie prijal.

 

Organizátor potvrdil, že sa s Jakešom stretol pred asi mesiacom, že ich schôdzka trvala asi 45 minút a bola konfrontačná. Jakeš na nej dokonca opakovane zvýšil hlas.

 

Věchet však poprel, že by pozvaním legitimizoval komunistický režim a pošpinil tradíciu festivalu, ktorého návštevníkom bol opakovane v minulosti aj Václav Havel a na ktorom pravidelne vystupujú aj formácie patriace kedysi medzi undergroundové skupiny.

 

Vyplýva to z informácií denníka Právo a serveru Novinky.cz.

 

Z 90 skupín, ktoré pozvali na festival, reagovali odmietavo iba dve. Kým pre postup kedysi prenasledovanej formácie The Plastic People of the Universe prejavil organizátor festivalu pochopenie, v súvislosti s postupom skupiny Už jsme doma vyhlásil, že nepatrila medzi pozvané a preto nemá ani čo rušiť.

 

Táto skupina však vydala vyhlásenie, v ktorom ruší svoje vystúpenia na festivale navždy a súčasne vyzýva ďalších interpretov a všetkých potenciálnych účastníkov akcie na bojkot spomínaného festivalu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona