Pozrite si výsledky volieb: Tri kraje majú predsedu, v piatich bude druhé kolo

NETKY.SK • 11 November 2013, 09:39 • 2 min
Pozrite si výsledky volieb: Tri kraje majú predsedu, v piatich bude druhé kolo

BRATISLAVA - Tri samosprávne kraje už poznajú meno svojho predsedu, ktorý vzišiel zo sobotňajších regionálnych volieb, v piatich krajoch sa bude konať druhé kolo. Oficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov oznámila na tlačovej konferencii v Bratislave Ústredná volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Predsedu ľudia zvolili v prvom kole v Trenčianskom kraji, kde zvíťazil Jaroslav Baška s 53,45 percenta hlasov. V Žilinskom kraji pozíciu obhájil Juraj Blanár so ziskom 54,01 percenta, tretím víťazom volieb predsedu kraja je Peter Chudík v Prešovskom kraji s 53,78 percenta hlasov. Vo zvyšných krajoch sa bude o dva týždne konať druhé kolo, keďže miestni kandidáti na predsedov krajov nezískali viac ako 50 percent odovzdaných hlasov. Svoj hlas v sobotňajších voľbách odovzdalo vo voľbách celkovo 20,11 percenta oprávnených voličov. 

V Bratislavskom kraji sa v druhom kole stretne Pavol Frešo, ktorý získal 48,38 percenta voličských hlasov, a Monika Flašíková - Beňová s podporou 24,1 percenta voličov. V Trnavskom kraji to budú Tibor Mikuš, ktorý získal 40,04 percenta a József Berényi s 18,33 percenta hlasov. V Nitrianskom kraji sa v druhom kole stretnú Milan Belica s 46,87 percenta a Tomáš Galbavý, ktorého zvolilo 37,34 percenta voličov. V Banskobystrickom kraji to bude Vladimír Maňka, ktorého podporilo 49,47 percenta voličov a Marian Kotleba s 21,3 percenta hlasov. V Košickom kraji sa stretnú Zdenko Trebuľa, ktorý získal 48,57-percentnú podporu voličov a Rudolf Bauer, ktorého podporilo 24,53 percenta voličov. 

Ako oznámil predseda Ústrednej volebnej komisie Štefan Škrabák, počet oprávnených voličov bol 4 463 039. Obálky vydali 897 536 voličom. Najúspešnejšiu koalíciu pri voľbách poslancov krajských zastupiteľstiev tvorilo Kresťanskodemokratické hnutie a strana Smer-SD. Do zastupiteľstiev bolo za túto koalíciu zvolených 57 kandidátov. Spomedzi jednotlivých strán ľudia najviac volili kandidátov strany Smer-SD, ktorá takto do krajských parlamentov poslala 118 poslancov. „Do zastupiteľstiev ôsmich samosprávnych krajov bolo zvolených 408 poslancov,“ oznámil Škrabák. Voliči zvolili do krajských zastupiteľstiev 73 poslancov, ktorí kandidovali ako nezávislí. 

Voľbami sa zaoberá aj polícia, ktorá vyšetruje dva prípady údajnej korupcie. „V dvoch veciach je začaté trestné stíhanie vo veci pre podozrenie z volebnej korupcie,“ oznámil viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel. Podozrenia sa týkajú možného kupovania hlasov na východe Slovenska. Bližšie informácie nechcel Ábel povedať, o prípadoch budú podľa neho informovať v najbližších dňoch. „Venujú sa im špecialisti na boj s korupciou,“ dodal. Volebná sobota bola podľa Ábel pokojná. „Operačný deň hodnotíme pozitívne, nedošlo k žiadnemu výraznejšiemu rušivému momentu,“ skonštatoval. Zaznamenali 23 podaní, väčšinu po preverení vyhodnotili ako neopodstatnené. Okrem toho polícia eviduje štyri priestupky. 

Spracovanie výsledkov volieb bolo podľa predsedníčky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej rýchlejšie aj vďaka tomu, že vyše 14 percent okrskových volebných komisií vypracovalo zápisnicu bez chyby a elektronicky, takže ju nemuseli štatistici prepisovať do systému. „Spracovanie výsledkov bolo hladké a bezproblémové,“ povedala na tlačovej besede. Podľa Benkovičovej sa tiež ukázalo, že nový univerzálny informačný systém, ktorý použili prvý raz, je funkčný a urýchlil spracovanie výsledkov. „Z 5 932 volebných okrskových komisií sme dostali 881 zápisníc v bezchybnej podobe v elektronickom tvare, čo znamenalo, že spracovanie v odborných sumarizačných útvaroch bolo veľmi jednoduché,“ povedala šéfka štatistického úradu. 

Benkovičová tiež pripomenula, že po tom, ako dnes o 10:45 Ústredná volebná komisia podpísala zápisnicu, dala pokyn zverejniť finálne výsledky volieb. Výsledky o hlasovaní v jednotlivých okrskoch budú zverejnené až od stredy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies