Pozrite si výnimky zo zákazu vychádzania, budú sa týkať väčšieho spektra ľudí

NETKY.SK • 9 November 2020, 07:04 • 2 min
Pozrite si výnimky zo zákazu vychádzania, budú sa týkať väčšieho spektra ľudí

BRATISLAVA - Od pondelka sa menia výnimky zo zákazu vychádzania, ktorý vláda schválila do 14. novembra. Nevzťahuje sa na osoby, ktoré mali negatívny výsledok antigénového testu na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V okresoch, kde sa počas uplynulého víkendu (7. a 8. novembra.) uskutočnilo druhé kolo testovania, je potrebné mať v prípade opustenia domova aktuálny negatívny výsledok testu. V ostatných okresoch sa stačí preukázať certifikátom z prvého kola celoplošného testovania alebo negatívnym PCR testom.

 

V okresoch zapojených do druhého kola testovania musí byť antigénový test vykonaný v čase od 6. do 8. novembra. Možné je preukázať sa aj negatívnym RT-PCR testom. Pri pohybe v zelených okresoch sa stačí preukázať testami z prvého plošného testovania.

 

Výnimky zo zákazu vychádzania

Bez negatívneho testu si povolené opustiť svoje bydlisko v prípade návštevy potravín, lekárne, drogérie, čerpacej stanice či chovateľských potrieb. Výnimka sa týka aj cesty k lekárovi s cieľom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky vrátane sprevádzania blízkej osoby alebo príbuzného a cesty späť. Výnimka platí i na cestu na test. Zákaz vychádzania sa nevzťahuje pre deti do 10 rokov.

 

Rovnako možno ísť bez negatívneho testu na pohreb blízkej osoby, uzavrieť manželstvo či ísť na krst. Platí to aj pri ceste s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na ňu odkázaný. Výnimka je aj na prechádzku so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta bydliska a na cestu s cieľom starostlivosti o hospodárske zvieratá.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ Za sobotu bolo pretestovaných takmer 1,3 milióna ľudí, antigénové testy odhalili 8172 pozitívnych

 

Zákaz sa netýka ľudí, ktorí koronavírus prekonali

Rodičia budú môcť svoje deti odprevadiť do jaslí či do materskej školy. Výnimka zo zákazu sa týka aj cesty do školy v prípade žiakov nultých ročníkov, prvého až štvrtého ročníka základnej školy či špeciálnych základných škôl,  ako aj cesty do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.


Zákaz vychádzania neplatí ani pre ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom doklad nie starší ako tri mesiace. Rovnako pre tých, ktorým bolo diagnostikované v období od 1. augusta do 23. októbra.

 

Výnimku zo zákazu majú aj osoby, ktorých zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožní vykonanie testu. Platí pre osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím, ľudí so závažnou poruchou autistického spektra alebo ľudí s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom, ako aj pre onkopacientov.

 

Zákaz vychádzania sa nevzťahuje ani na osoby, ktoré mali v čase testovania nariadenú izoláciu alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény.

Rovnako platí výnimka pre tých, ktorí sa z tých istých dôvodov nemohli dať otestovať v prvom kole.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prvá bilancia druhého kola celoplošného testovania je zatiaľ veľmi priaznivá, antigénové testy odhalili viac ako 3,5 tisíca infikovaných

 

Výnimku dostali aj zamestnanci rôznych povolaní

Výnimku majú aj vodiči nákladnej dopravy, autobusovej dopravy, piloti, členovia posádky lietadla a iní členovia leteckého personálu, posádka v lodnej doprave, rušňovodiči, vozmajstri, vlakové čaty a obslužní pracovníci v železničnej doprave vstupujúci na územie SR. Platí to v prípade, ak územie opustia do 48 hodín od vstupu.

 

Obmedzenie sa nevzťahuje ani na väzňov a ľudí vo výkone väzby, ktorí sa môžu preukázať negatívnym výsledkom antigénového testu zabezpečovaným Zborom väzenskej a justičnej stráže.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko pravdepodobne čaká ďalšie celoplošné testovanie alebo lockdown, pripustil Matovič

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies