Pozrite si, čo znamenajú symboly Veľkej noci. Dokonca aj oblievanie má svoj význam

NETKY.SK • 2 Apríl 2018, 09:55 • 2 min
Pozrite si, čo znamenajú symboly Veľkej noci. Dokonca aj oblievanie má svoj význam

BRATISLAVA - Posledným dňom sviatkov Veľkej noci je Veľkonočný pondelok, ktorý sa u nás spája aj s obyčajou kúpania či oblievania vodou i šibania dievčat a žien veľkonočným korbáčom.

slovakia

left justify in out

Voda, zeleň a vajíčka, ktoré šibači dostávajú ako odmenu, sú považované za sprostredkovateľov nového života, zdravia a krásy. "Voda má podľa tradície očistný charakter a dotyk s čerstvou tečúcou vodou zaručoval omladnutie dievčat. Dievčatá sa polievali vodou zo studne alebo sa hádzali rovno do potoka. Nie preto, aby sa im urobilo zle, ale práve preto, aby si udržali zdravie, krásu a mladosť po celý rok," uviedla pre TASR etnologička Katarína Nádaská.

 

Územím Slovenska prechádza pomyselná kultúrna hranica medzi západnou časťou Európy s rozšírenou obyčajou jarného šibania a východnými oblasťami, kde prevažuje oblievanie. Polievanie na východe súvisí aj s rozšírením tzv. východného obradu, ktorý je mystickejší ako západný a voda v ňom hrá dominantnú úlohu.

 

Na Slovensku považujeme za domáce obidva tieto veľkonočné zvyky. Do polovice 20. storočia bolo však na západe rozšírené šibanie, na strednom a východnom Slovensku prevažovalo kúpanie a oblievanie, iba na juhozápadnom Slovensku boli známe obidva zvyky.

 

Oblievačka (iné názvy: polievačka, kúpanie, kúpačka, kuparska) je zvyk spočívajúci v polievaní dievčat a mladých žien vodou. V 50. rokoch 20. storočia bolo však polievanie vodou čiastočne nahradené kropením voňavkami.

 

Oblievanie vodou a kúpanie dievčat mládencami sa považovalo za očistné, plodonosné a malo dievčatám na celý rok zabezpečiť zdravie a krásu. Oblievačka a šibačka sa začínala hneď po polnoci alebo v skorých ranných hodinách Veľkonočného pondelka. Hlúčiky mládencov chodili po domoch, v ktorých žili dievčatá, aby ich mohli pooblievať čerstvou, studenou vodou.

 

Odmenou pre kúpačov bolo pripravené pohostenie – varené vajíčka, koláče, víno alebo pálenka. Niekde mládenci dostali maľované vajíčka - kraslice, stuhy na korbáče, menší chlapci dostávali cukrovinky a v súčasnosti sa im ujdú aj finančné odmeny.

 

Na celom Slovensku sa oblievačka a šibačka končila zvyčajne pred obedom, popoludní sa už nepatrilo chodiť polievať. Oblievačky mali dozvuky nasledujúci deň, keď dievčatá na ulici oblievali mužov. Sviatky Veľkej noci sú dnes predovšetkým príležitosťou na oddych a stretávanie sa rodiny, všetkých generačných a spoločenských skupín.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies