Pozrite si aktualizovaný cestovný semafor platný od pondelka. Niektoré krajiny zmenili farbu

NETKY.SK • 10 Jún 2021, 07:01 • 2 min
Pozrite si aktualizovaný cestovný semafor platný od pondelka. Niektoré krajiny zmenili farbu

BRATISLAVA – Úlohou cestovného semaforu je rizikový monitoring hraníc počas pandémie COVID-19 a tiež epidemické zabezpečenie vstupu na územie Slovenska tak, aby sa predišlo zbytočnému riziku opätovného zavlečenia nákazy.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z materiálu Ministerstva zdravotníctva SR, ktorý na stredajšom rokovaní schválila vláda. Do platnosti vstúpi v pondelok (14. júna). Ten opätovne posúdi situáciu v krajinách o dva týždne. 

 

 


Cestovný semafor odzrkadľuje epidemickú situáciu vo všetkých krajinách sveta. Rozdeľuje ich na zelené, červené a čierne krajiny

 

"Z dôvodu nepredvídateľného a rýchlo sa meniaceho vývoja prijímaných opatrení vo svete sa občan SR v prípade vycestovania do zahraničia vystavuje riziku obmedzenia možností návratu zo zahraničia alebo ďalším komplikáciám pri cestovaní," upozornil rezort.

Slovenskej republike sa podarilo zatiaľ so štyrmi krajinami – s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Chorvátskom dohodnúť na tom, že budú Slovákov zaočkovaných prvou dávkou už po 22 dňoch od jej aplikovania púšťať do svojich destinácií. Nebude pritom potrebný ani negatívny výsledok testu, ani karanténa.

 

img


Zelené krajiny sú tie, v ktorých je epidemická situácia priaznivá. Patrí sem: Andorra, Austrália, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česko, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Írsko, Island a Izrael. Ďalej Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macau, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Singapur, Slovinsko, Vatikán, Španielsko, Švajčiarska konfederácia, Švédsko, Taiwan a Taliansko.


Po návrate zo zelenej krajiny platí 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom po príchode.

 

Výnimku z povinnej izolácie majú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, osoby, ktoré ochorenie prekonali za posledných 180 dní a deti do 18 rokov. 


Červené krajiny sú definované nepriaznivou epidemickou situáciou. Patrí sem Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada a Kosovo. Ďalej Kuba, Libanon, Moldavsko, Portoriko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tunisko, Turecko a Ukrajina.

 

Po návšteve z červenej krajiny musí absolvovať cestujúci 14-dňovú domácu karanténu, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom najskôr na ôsmy deň

Čierne krajiny sú definované výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov SARS-CoV-2 s výnimkou tzv. britského variantu. Patrí sem: Egypt, Brazília, India či Juhoafrická republika.

 

Pri návrate z čiernej krajiny 14-dňová karanténa pokračuje bez ohľadu na výsledok testu. Do tejto skupiny sa tiež radia aj krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými alebo nekvalitnými dátami. 


Úrad verejného zdravotníctva SR bude prostredníctvom pravidelných vyhlášok precizovať červené a čierne krajiny pre potreby pravidelných cestujúcich, tzv. pendlerov. 


Prečítajte si tiež: Cestovné odporúčanie pre všetky krajiny sveta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies