Pozrite si, ako správne postupovať pri príznakoch chrípky. Kolegovia sa vám za to poďakujú!

NETKY.SK • 9 Február 2018, 11:20 • 2 min
Pozrite si, ako správne postupovať pri príznakoch chrípky. Kolegovia sa vám za to poďakujú!

BRATISLAVA – Momentálne sa nachádzame v kritickom období roka, kedy prichádza na radu chrípka a mnohí ľudia ostávajú doma chorí na PNke. Treba si však uvedomiť, že chrípka je vírus, ktorý sa šíri vzduchom a preto ju netreba podceniť a čo je horšie, v budúcnosti sa vám to môže vypomstiť.

slovakia

left justify in out

Najnovšie informácie prinášajú nemilé správy o tom, ako sa pre rýchlo šíriaci sa vírus chrípky hromadne zatvárajú školy, škôlky, čakárne praskajú vo švíkoch a mnohí ostávajú doma na PNke.

 

Mnohí odborníci už celé roky radia, aby ľudia túto chorobu kvôli vlastnému zdraviu nepodceňovali a poriadne sa doma preliečili, pričom ochránia aj ľudí naokolo a tak predídu ich nakazeniu.

 

img

 

"Chrípka je u nás dosť podceňovaná," uviedla profesorka Zuzana Krištúfková, epidemiologička zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Najviac však ohrozuje chronicky chorých pacientov s oslabenou imunitou, pre ktorých môže mať až fatálne dôsledky.

 

"Chrípka je vždy vážne ochorenie. Začína náhle z plného zdravia bolesťami hlavy najmä za očami, zimnicou, bolesťami svalov, kĺbov, následne vystúpi vysoká teplota do 40 stupňov, potom prichádza suchý kašeľ a nádcha ani nemusí byť. Ochorenia, ktoré začínajú pozvoľne, pocitom miernej únavy, teplotou do 38, nádchou, potom kašľom, sú spôsobené inými, nie chrípkovými vírusmi," vysvetlila profesorka.

 

Svetová zdravotnícka organizácia zaradila medzi najrizikovejších a najzraniteľnejších ľudí osoby s oslabenou imunitou, tehotné ženy či našu najmladšiu a zároveň najstaršiu generáciu preto lekári odporúčajú pravidelné očkovanie, ktoré je najlepšie si naplánovať na mesiace september alebo október.

 

img

 

„Očkovanie predstavuje podávanie častí usmrteného vírusu, ktoré nie sú schopné vyvolať ochorenie, ale sú schopné vyvolať tvorbu protilátok. Protilátky ničia živý vírus v prípade, že sa očkovaná osoba infikuje vírusom chrípky. Očkovaním predchádzame nielen vzniku chrípky, ale aj sekundárnych bakteriálnych komplikácií," zhrnula profesorka Krištúfková.

 

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Lekári odporúčajú ostať doma až kým nebudete úplne fit, v opačnom prípade rátajte s tým, že sa môže ochorenie čoskoro vrátiť.

 

K úplnému uzdraveniu dochádza až po mesiaci, kedy je vhodné sa chorým vyhýbať a zbytočne sa nezdržiavať v ich tesnej blízkosti pre oslabený organizmus. Chrípková sezóna potrvá približne do apríla, kedy by sme mali dbať na časté si umývanie rúk, vetranie či vyhýbanie sa miestam, kde je zvýšená koncentrácia ľudí. Informoval portál iZdravie.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies