Pozrite si, aké protiepidemiologické opatrenia platia v okolitých krajinách. Skutočne sme na tom tak zle?

NETKY.SK • 15 December 2020, 17:10 • 2 min
Pozrite si, aké protiepidemiologické opatrenia platia v okolitých krajinách. Skutočne sme na tom tak zle?

BRATISLAVA – Podobne ako Slovensko s pandémiou nového koronavírusu bojujú takmer všetky krajiny sveta. Ako sú však na tom naši susedia? Kde bol či je ohlásený lockdown a aké opatrenia jednotlivé vlády prijali, aby zabránili šíreniu ochorenia COVID-19?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rakúsko

V Spolkovej republike Rakúsko sa predĺžil ohlásený lockdown do 6. januára 2021. Po tvrdom uzatvorení krajiny, ktorý sa skončil 7. decembra sa však vláda rozhodla čiastočne uvoľňovať niektoré prísne opatrenia v boji proti koronavírusu SARS-CoV-2.

 

Otvorené sú obchody či prevádzky služieb, avšak s obmedzeným počtom zákazníkov. Zároveň svoje brány otvorili pre návštevníkov aj múzeá či knižnice.

 

img

 

Dovolené majú stretávať sa maximálne členovia dvoch domácností, pričom zároveň aj naďalej platí zákaz vychádzanie od 20:00 do 06:00 hodiny.

 

Užívať si väčšiu slobodu budú môcť ľudia počas vianočných sviatkovpočas Silvestra. K štedrovečernej večeri a na oslavách vítajúcich Nový rok sa môže zúčastniť maximálne 10 osôb.

 

Od 24. decembra sa v krajine zároveň zaháji lyžiarska sezóna a uvoľnia sa opatrenia pre športovanie v exteriéri. Využiť služby lyžiarskych stredísk až do ukončenia lockdownu budú môcť využiť zatiaľ iba Rakúšania.

 

Hotely a reštaurácie ostávajú zatvorené do 7. januára 2021. Pôvodne sa počítalo aj s vianočnými trhmi, toto rozhodnutie ale vláda zmenila v rámci ochrany verejného zdravia a definitívne ich zrušila. 

 

Od 7. decembra 2020 sa obnovila aj prezenčná forma vyučovania pre žiakov základných škôl a maturantov. Stredné školy, vysoké školy a univerzity zostávajú na dištančnom vyučovaní.

 

Poľsko

Aj napriek miernemu úbytku pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, epidemiologická situácia v krajine je aj naďalej veľmi vážna. Podľa ministra zdravotníctva Adama Niedzelskeho Poľsko čelí tretej vlne pandémie nového koronavírusu.

 

V krajine sú aktuálne zatvorené všetky reštaurácie, kiná či divadlá. Žiaci základných škôl a stredných škôl sa vzdelávajú dištančne. Zároveň platí aj zákaz zhromažďovania sa viac ako 5 osobám.

 

Stopku dostali nie len svadby, ale aj pohreby. Ako dodal Niedzelsky, bude presadzovať, aby prísne protiepidemiologické opatrenia boli v platnosti minimálne do 17. januára 2021.

 

img

 

K dnešnému dňu je v Poľsku zaznamenaných celkom 1 147 446 prípadov nákazy koronavírusom, pričom na ochoreniu COVID-19 zatiaľ podľahlo 23 309 ľudí. Poľsko má zhruba 38 miliónov obyvateľov.

 

V priebehu dnešného dňa oznámila poľská vláda schválenie Národného očkovacieho programu. Premiér Mateusz Morawiecki informoval, že krajina si zazmluvnila 60 miliónov dávok vakcín od šiestich dodávateľov.

 

V prvej vlne bude vakcína poskytnutá zdravotníckemu personálu a učiteľom. Zároveň zdôraznil, že návrat detí k prezenčnej forme štúdia bude závisieť od epidemiologickej situácie v nasledujúcich 4 až 5 týždňoch. Tiež povedal, že na vakcináciu sa bude možné objednávať už od 15. januára.

 

Prečítajte si tiež: Čísla pozitívne testovaných nepotešia ani dnes

 

Česká republika

Druhá vlna pandémie zasiahla Česku republiku veľmi silno. Ešte pred vyhlásením tvrdého lockdownu v krajine, patrilo Česko medzi najviac zasiahnuté krajiny v rámci Európskej únie. Pozitívne testovaných rapídne pribúdalo a zároveň zaznamenali aj rekordný počet úmrtí.

 

Iba dva týždne od ukončenia lockdownu sa epidemiologická situácia opäť zhoršila. Od piatka 18. decembra tak prechádza do 4. stupňa protiepidemického systému PES.

 

Opäť sa tak zatvoria reštaurácie, hotely či ubytovacie zariadenia. Obchody a prevádzky služieb však dostali zatiaľ výnimku a môžu tak naďalej fungovať. Taktiež sa môžu otvoriť obchody a nákupné centrá aj počas nedele, čo bolo doteraz zakázané.

 

img

 

Vláda zároveň schválila zákaz nočného vychádzania od 23:00 do 05:00 hodiny rannej. Ľudia sa môžu zhromažďovať do maximálne 6 osôb. Zároveň sa povolil ambulantný predaj jedál a nápojov.

 

Verejnosti sa za opätovné sprísňovanie reštrikcií ospravedlnil aj samotný premiér, ktorý si je vedomí, že ľudia sa tešili na trochu slobody pred vianočnými sviatkami. Dodal však, že vláda musí reagovať na zvyšujúce sa počty denných prírastkov pozitívne testovaných ľudí. 

 

Od piatka sa tiež sprísňujú obmedzenia aj v počte ľudí na bohoslužbách, namiesto doteraz platných 30% kapacity kostolov sa budú môcť naplniť na maximálne 20%Zelenú zatiaľ dostali wellnes centrá či plavárne.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič sa snaží zohnať milióny antigénových testov. Má v rukáve nejaký náhradný plán ako sa vyhnúť lockdownu?

 

Maďarsko

U našich južných susedov počet denných prírastkov infikovaných na koronavírus pomaly klesá. Stále tam však platia prísne obmedzenia. Od 4. novembra je v krajine vyhlásený 90-dňový núdzový stavZároveň je v platnosti aj zákaz vychádzania od 20:00 do 05:00 hodiny.  

 

Hotely môžu prijímať hostí, ktorí cestujú len na služobné účely, nie za účelom turizmu. Rekreačné zariadenia vrátane múzeí, divadiel či posilňovní sa zatvoria až 11. januára 2021.

 

Podobne ako tomu je aj na Slovensku, v Maďarsku majú osoby nad 65 rokov vyhradené hodiny na nákup potravín či drogérie. Od 1. septembra 2020 platí zákaz vstupu do Maďarska, iným ako maďarským občanom.

 

Do krajiny ale môžu vstúpiť cudzinci s trvalým pobytom či jeho rodinný príslušníci. Vláda taktiež odklepla hraničné kontroly pri vstupe, ktoré bude platiť až do konca budúceho roka.

 

Športové či kultúrne podujatia zatiaľ zakázané nie sú. Diváci sa však musia pri vstupe preukázať negatívnym testom nie starším ako 3 dni.

 

Prečítajte si tiež: Kanada začala s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Po kritike plánuje rozdávať nevyužité vakcíny chudobným krajinám

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies