Pozrite si, aké opatrenia platia v okolitých krajinách V4 a Rakúsku

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 13:47 • 2 min
Pozrite si, aké opatrenia platia v okolitých krajinách V4 a Rakúsku

BRATISLAVA – Ak sa v najbližších dňoch chystáte na výlet či za rodinou v rámci Českej republiky, Poľska, Maďarska či Rakúska, pozrite si prehľad aktuálnych opatrení platných v jednotlivých krajinách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pandemická situácia sa podobne ako na Slovensku zlepšuje aj u našich susedov. Počet pozitívnych prípadov ubúda, čo umožňuje ľuďom dopriať väčšiu slobodu. 

 

Rakúsko

Pre vstup do Rakúska sa na hraniciach vyžaduje preukázať sa buď potvrdením o očkovaní, negatívnym výsledkom testu alebo lekárskym potvrdením o prekonaní ochorenia Covid-19.

 

V prípade, že osoba nedisponuje ani jedným z týchto dokumentov, musí sa nechať pretestovať antigénovým alebo RT-PCR testom do 24 hodín a to na vlastné náklady. Povinnosťou je v tomto prípade aj online registrácia.

 

Dobrou správou je, že hraničná polícia uznáva aj slovenské očkovacie certifikáty. Od povinností sú ušetrené iba osoby, ktoré cez krajinu tranzitujú, musia vybaviť neodkladné úradné záležitosti alebo sa im vyskytla neočakávaná rodinná udalosť.  

 

Pre celú krajinu platí tzv. semaforový monitorovací a informačný systém pre občanov. Podobne ako je tomu na Slovensku, aj v Rakúsku sú jednotlivé okresy rozdelené do rôznych kategórii podľa epidemickej situácie.

 

img

 

Interaktívnu mapu nájdete TU. Zelenou farbou sú zobrazené oblasti s najmenším a červenou s najvyšším výskytom nových prípadov COVID-19.

 

Rakúska vláda schválila zníženie sociálneho dištancu z dvoch na 1 meter. Vo všetkých vnútorných priestoroch aj naďalej platí podmienka prekrytia horných dýchacích ciest.

 

Medzi 22.00 - 5.00 hodinou rannou sú v interiéri povolené blízke stretnutia o počte 8 osôb a šesť detí.  V exteriéri sa povoľuje vytvárať skupinky maximálne 16 osôb.   

 

V prípade voľnočasových prevádzok ako sú kúpaliská či terária v zoologických záhradách, môže byť na 10 metroch štvorcových jeden návštevník, pričom sa vyžaduje povinná registrácia. Tá rovnako platí aj v prípade, že sa klienti ubytujú v hoteloch. V prípade zábavných parkov platí sedenie obmiesto.

 

Do reštaurácií či obchodov je možné vstúpiť iba s negatívnym testom, dokladom o očkovaní alebo prekonaní Covid-19. V tomto prípade sú pravidlá už o niečo prísnejšie, platí jeden zákazník na 10 metrov štvorcových. 

 

Česká republika

Od 7. júna 2021 sa Slovensko pre Českú republiku stalo z pohľadu pandemickej situácie menej rizikovou krajinou. Z červenej farby nás preradili na zoznam oranžových, teda krajiny so stredným rizikom nákazy COVID-19.

 

V praxi to znamená, že slovenskí občania môžu do Česka pricestovať s negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 24 hodín, alebo RT-PCR testu, nie starší ako 72 hodín, ktorý absolvujú pred vstupom na územie ČR. 

 

Pred vstupom do ČR majú cudzinci povinnosť vyplniť príjazdový formulár. Je možné, že si ho vypýta hraničná polícia pri vstupe do krajiny.

 

Na hraniciach je nutné sa preukázať buď národným certifikátom o vykonanom očkovaní v SR vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR a to už po 22 dňoch od prvej dávky vakcinácie, alebo potvrdením o prekonanom ochorení COVID-19 nie viac ako pred 180 dňami. Pre túto časť ľudí neplatí povinnosť vyplniť online formulár. 

 

img

 

Na rozdiel od Slovenska, v Českej republike platí povinnosť nosiť respirátor vo vnútorných priestoroch ako sú obchody, banky, múzeá či hromadná doprava. 

 

Reštaurácie či bary môžu byť otvorené. Pri jednom stole môžu sedieť najviac štyri osoby, hostia musia dodržiavať rozstupy a mimo konzumácie jedál a nápojov mať prekryté dýchacie cesty

 

Reštaurácie sú jediný typ zariadenia, kde na vstup stačí samotest. V ostatných prevádzkach a službách je potrebný negatívny test z oficiálneho odberového miesta.

 

V bazénoch a na kúpaliskách platí limit jednej osoby na 15 metrov štvorcových. Prekrytie dýchacích ciest bude povinné na odpočinkových plochách, nie však vo vode.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slováci budú mať sťažené podmienky pri ceste do zahraničia! Pred partnermi vyzeráme ako "neschopáci"

 

Poľsko

Všetky osoby vrátane detí vstupujúce na územie Poľska z krajín schengenského priestoru sú povinné mať pri prekročení hranice negatívny výsledok antigénového alebo RT-PCR testu, ten však nesmie byť starší ako 48 hodín od obdržania výsledku.

 

Hraničná kontrola akceptuje výsledok testu na COVID-19 v anglickom alebo poľskom jazyku. Medzinárodná letecká doprava je v Poľsku obnovená od 17. júna 2020.

 

img

 

V interiéroch aj naďalej platí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest. V krajine sú otvorené obchody, služby, reštaurácie, hotely či múzeá. Povinnosťou je však dodržať pravidlo, jeden zákazník na 15 metrov štvorcových. 

 

Povolené sú vonkajšie aktivity s účasťou do 250 osôb či športové podujatia s 50 % kapacitou publika. Rovnaké pravidlo o polovičnej naplnenosti platí aj v kinách, divadlách či na kultúrnych akciách. V hromadných prostriedkoch platí maximálna 75 percentná obsadenosť. 

 

Maďarsko

Od 9. júna 2021 môžu slovenskí občania, ktorí majú platný oficiálny Certifikát o vykonanej vakcinácii s platným QR kódom, cestovať do Maďarska.

 

V prípade návštevy našich južných susedov s cieľom zúčastniť sa medzinárodného športového alebo iného podujatia treba počítať s tým, že na hraniciach môže polícia vykonať námatkovú kontrolu. Je nutné sa preukázať vstupenkou, negatívnym výsledkom testu v maďarskom alebo anglickom jazyku, prípadne dokladom o podaní vakcíny.

 

Kontroly na hraniciach sú predĺžené do 22. júna 2021. Do Maďarska môžu vstúpiť aj cudzinci s oprávnením na trvalý pobyt na území Maďarska a ich rodinní príslušníci, ak sa preukážu dokladom, respektíve disponujú platným povolením, ktoré im vydala cudzinecká polícia

 

Otvorené sú obchody, reštaurácie či športoviská, kde je nevyhnutné sa preukázať negatívnym výsledkom testu, potvrdením o zaočkovaní či prekonaní ochorenia Covid-19. táto povinnosť sa nevzťahuje na osoby mladšie ako 18 rokov. 

 

Prečítajte si tiež: Aké podmienky platia pri návrate zo zahraničia podľa cestovateľského semaforu?

 

 



 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies