Pozrite si, aké opatrenia platia od soboty a aké výnimky sú vyňaté zo zákazu vychádzania

NETKY.SK • 19 December 2020, 11:46 • 2 min
Pozrite si, aké opatrenia platia od soboty a aké výnimky sú vyňaté zo zákazu vychádzania

BRATISLAVA – Od soboty (19. decembra) platí zákaz vychádzania, ktorý vláda schválila vo štvrtok, aby tak zabránila ďalšiemu šíreniu nákazy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vláda pred vianočnými sviatkami sprísnila protiepidemické opatrenia. Od soboty (19. decembra) do  nedele (10. januára 2021) bude na Slovensku platiť tzv. lockdown. Zatvoria sa prevádzky a od 5:00 hodiny bude platiť zákaz vychádzania.

 

Výnimky zo zákazu vychádzania

  • Cestovanie nie je zakázané, treba však zvážiť jeho nevyhnutnosť, vláda odporúča v prípade možnosti uprednostniť prostriedky diaľkovej komunikácie.
  • Zo zákazu sú vyňaté aj stretávania medzi dvoma domácnosťami, na začiatku zákazu vychádzania je potrebné si zvážiť, s ktorou inou domácnosťou sa vytvorí tzv. bublina, so žiadnou inou domácnosťou by sa nemalo stretávať.
  • Povolená je cesta v nevyhnutnom rozsahu s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb - potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá,
  • Povolená je cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti, pričom uznesenie vlády obsahuje odporúčania na využívanie v maximálnej možnej miere prácu z domu.
  • Povolená je aj cesta na doplnenie pohonných látok, tlačovín, novín, cesta do očnej optiky, poisťovne, banky, prípadne servisu bicyklov s tým, že by malo ísť o najbližšiu možnú prevádzku či predajňu.
  • Povolená je aj cesta na výdajné miesto internetových a iných obchodov.
  • Takisto platí výnimka na cesty do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cesta do lekárne či testovania na nový koronavírus.
  • Výnimka zo zákazu vychádzania platí aj v prípade individuálneho športu a pobytu v prírode. Lyžiarske strediská budú môcť byť otvorené aj počas zákazu vychádzania, dôvodom je povolenie pre individuálne športy v exteriéri. Návštevník však musí mať negatívny test.
  • Výnimku zo zákazu majú aj sväté omše, o tom, či v danom regióne budú môcť byť kostoly otvorené a koľko v nich môže byť ľudí, majú rozhodnúť regionálni hygienici.
  • Výnimka platí aj na cestu do zariadenia na rekreačné účely, takto môžu cestovať členovia maximálne dvoch domácností, ktorí vytvoria bublinu najbližších príbuzných a priateľov. Výnimku má aj cesta na krst, sobáš a pohreb.
  • Povolené je tiež vycestovať v prípade zabezpečenia starostlivosti o blízku osobu, takisto na cestu s dieťaťom za rodičom alebo osobou, ktorá má právo styku s dieťaťom.
  • Výnimka sa taktiež vzťahuje na cestu s cieľom kúpy živého vianočného stromčeka a rýb v exteriéri. Cestu s cieľom vycestovania do zahraničia, cestu za dieťaťom, ktoré je umiestnené v centre pre deti a rodiny na základe rozhodnutia súdu. A na cestu klienta zariadenia sociálnych služieb, rodinného príslušníka alebo blízkej osoby klienta zariadenia sociálnych služieb do alebo z tohto zariadenia, ďalšou podmienkou je negatívny test na nový koronavírus.

Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR na svojej webovej stránke TU.

 

Odporúčania odborníkov

Odborníci tiež odporúčajú, aby ľudia pred stretnutím so svojimi blízkymi absolvovali karanténu, alebo si nechali urobiť buď PCR alebo antigénový test. Ak to nie je nevyhnutné, aby sa nestretávali počas ohláseného lockdownu s inými ľuďmi a obmedzili kontakt na nevyhnutné minimum.

 

Pred osobným stretnutím radšej uprednostnili komunikáciu cez telefón. Zamestnávateľom sa odporúča, aby svojich zamestnancov nechali pracovať z domu. Ak je to nevyhnutné, experti ľuďom odporúčajú, aby necestovali verejnou hromadnou dopravou a uprednostnili individuálnu prepravu.

 

Prečítajte si viac: PCR testy odhalili 3151 pozitívnych prípadov, ochoreniu podľahlo ďalších 70 pacientov



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona