Pozrite si 5 užitočných rád, ktoré vám pomôžu zvládnuť krízové situácie na dovolenke

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 09:05 • 2 min
Pozrite si 5 užitočných rád, ktoré vám pomôžu zvládnuť krízové situácie na dovolenke

BRATISLAVA - Nepríjemné situácie, akými sú strata peňaženky, vysoká pokuta, autonehoda, či zablokovaná platobná karta, môžu poriadne skomplikovať dovolenku v zahraničí. Pozrite si preto pár užitočných rád, ktoré vám pomôžu zvládnuť nepríjemné situácie počas vašej dovolenky v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Stratili ste peňaženku v zahraničí? Nezúfajte!

Strata alebo odcudzenie peňaženky je nepríjemná vec. Zvlášť vtedy, keď ste stovky či tisíce kilometrov od domova a prídete o kreditnú kartu aj všetku hotovosť. V prvom rade je dôležité okamžite konať a kontaktovať svoju banku so žiadosťou o blokáciu kreditky. "To možno vyriešiť buď zavolaním na zákaznícku linku alebo prostredníctvom internetbankingu. Dôležité je to urobiť čo najskôr, aby nedošlo k zneužitiu karty," radí analytik spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit Roman Müller. S peniazmi vám následne v takýchto prípadoch dokážu pomôcť príbuzní alebo priatelia doma na Slovensku. Existujú totiž služby, prostredníctvom ktorých vám môžu zaslať peniaze online a vy si ich vyberiete priamo na pobočke v zahraničí. Nie je to nič zložité, trvá to pár minút a môže vám to ušetriť veľa starostí.

 

Idete do exotickej destinácie? Upozornite na to svoju banku

Ak sa chystáte do menej obvyklých turistických destinácií, ako sú napríklad Laos, Vietnam alebo trebárs Keňa, oznámte to radšej pred odletom svojej banke. Ak budete v týchto krajinách platiť kartou alebo si vyberať peniaze, banka si môže myslieť, že vám kartu niekto ukradol a preventívne ju zablokuje. A ďalšia nepríjemnosť je na svete. Tieto platby jej totiž môžu prísť podozrivé, zvlášť ak nepatríte medzi vášnivých cestovateľov a v Juhovýchodnej Ázii alebo Afrike ste prvýkrát.

 

Dobre si preštudujte pravidlá cestnej premávky

Ak cestujete na zahraničnú dovolenku autom, radšej si preštudujte zvláštnosti v pravidlách cestnej premávky v krajinách, cez ktoré prechádzate. Ľahko by sa totiž mohlo stať, že zaplatíte pokutu niekoľko stoviek, baž až tisíce eur bez toho, aby ste vedeli, že ste sa dopustili priestupku. Napríklad v Rakúsku si dávajte pozor na rýchlosť, a to predovšetkým vo vybraných úsekoch diaľnic, kde sú zóny so zvýšenou ochranou životného prostredia. Tu vám hrozí nielen pokuta za prekročenie rýchlosti, ale k tomu aj finančný postih za znečistenie prostredia.  

Pri ceste po Taliansku by sa najmä vášniví fajčiari mali viac krotiť. Platí tu totiž zákaz fajčenia v aute pri preprave detí alebo tehotných žien. Výška pokuty sa môže vyšplhať aj na stovky eur.

 

Nebojte sa používať bankomatovú kartu

Tiež ste mrzutí z toho, že sa musíte trápiť tým, akú hotovosť si pred dovolenkou vymeniť? Nikto nechce, aby mu zbytočne ostali doma po dovolenke ležať neminuté väčšie sumy chorvátskych kún, či maďarských forintov. A čo potom keď prechádzate cez niekoľko krajín a každá má inú menu? "Ak idete do zahraničia, vezmite si so sebou platobnú kartu. Je to aj bezpečnejšie - ak máte tú smolu a stanete sa obeťou už spomínanej krádeže peňaženky, máte razom po celej hotovosti. Kartu môžete v okamihu zablokovať," radí analytik Müller. Aj keby ste dali prednosť hotovosti, karta je istota pre prípad, že ste sumu zle odhadli a hrozila by vám finančná núdza.

 

Môže pomôcť kreditka s asistenčnými službami?

Ak máte už spomínanú kreditnú kartu, väčšinou v nej máte zahrnuté aj asistenčné služby, ktoré vám môžu pomôcť v kritických životných situáciách. Zistite si, čo vám vaša karta poskytuje, môže sa vám to hodiť. Niektoré karty prostredníctvom asistenčných služieb sprostredkúvajú napríklad okamžitú pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii.  Pri poruche auta tak dostanete pomoc s opravou, odvozom do servisu,  náhradnou dopravou či so zabezpečením ubytovania. Zdravotná asistencia zase môže zahŕňať nadštandardné ubytovanie pri hospitalizácii, pobyt v nemocnici s dieťaťom, či zdravotnú infolinku. V kritickej situácii stačí vytočiť číslo asistenčnej služby a operátor sa o všetko postará.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies