VIDEO Pozrite sa čo sa stane, keď sa pokúsite nasiaknuť ortuť špongiou

NETKY.SK • 30 Apríl 2016, 18:10 • 2 min
VIDEO Pozrite sa čo sa stane, keď sa pokúsite nasiaknuť ortuť špongiou

LOS ANGELES – Ak by ste niekedy rozliali ortuť, určite sa ju nesnažte nasiaknuť kuchynskou špongiou. Nejde tak ani o jeho vysokú toxicitu, ale skôr o to, že by ste to mohli skúšať po celý deň.

slovakia

left justify in out

Používateľ TAOFLEDERMAUS na svojom YouTube kanáli zverejnil video, na ktorom je tekutá ortuť naliata do vkusného pohár na martini. Keď sa ju však pokúša nasiaknuť špongiou, tak ortuť reaguje veľmi zvláštne.

Mnoho ľudí komentovalo video ako podvrh alebo doporučili použiť poréznejšiu špongiu. Taofledermaus teda natočil niekoľko ďalších videí s rôznymi špongiami, avšak výsledok bol vždy rovnaký.

 



Nasiaknutie kvapalín špongiou spôsobuje jav zvaný vzlínanie alebo odbornejšie kapilarita. Jedná sa o jav, keď sa kvapalina pohybuje kapilárami alebo obdobnými priestormi proti smeru gravitácie.

Ortuť má oveľa vyššie povrchové napätie ako voda, čo je jasne pozorovateľné aj voľným okom. Medzimolekulárne sily v ortuti sú silnejšie ako medzi špongiou a ortuťou, čo má za následok tento zvláštny úkaz, že ju nemožno nasiaknuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies