VIDEO Pozrite sa čo sa stane, keď na seba narazia horúca láva a ľad

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 18:00 • 2 min
VIDEO Pozrite sa čo sa stane, keď na seba narazia horúca láva a ľad

LOS ANGELES - Premýšľali ste niekedy, čo by sa stalo, keby sa horúca láva dostala na ľad? Chalani z Outrageous Acts of Science boli zvedaví tiež, zohnali teda lávu, obrovský ľad a začali natáčať.

slovakia

left justify in out

Výsledok tohto zaujímavého experimentu vás však dozaista prekvapí. Na prvý pohľad to vyzerá, že horúca láva o kontakte s ľadom buble, ale nie je to celkom tak.

"Láva je taká horúca, že keď ju nalejete na ľad, tak sa nepremení len na vodu, ale okamžite aj na paru," vysvetľuje jadrový chemik Alistair Linsell. "Para sa následne snaží uniknúť, takže to vyzerá ako keby samotná láva vrela," dodáva chemik Sujata Kundu.

Ako však láva postupne chladne, tak uväzní bubliny pary v sebe. "Je to niečo ako prírodná forma sklárstva," hovorí Linsell.

Podľa Linsella je práve vodná para dôvodom toho, že láva sa hýbe a tečie po povrchu ľadu, než by ho iba roztopila na mieste. Medzi lávou a ľadom vzniká tenká vrstva unikajúcej pary, po ktorej sa horúca masa kĺže vďaka nízkemu treniu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies