Pozostatky zabitých vojakov pripravujú na prevoz

NETKY.SK • 28 December 2013, 14:13 • 2 min
Pozostatky zabitých vojakov pripravujú na prevoz

BRATISLAVA - Dvoch Slovákov a jedného amerického vojaka zabil výbuch civilného auta naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl. Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete. Ďalší slovenský vojak bol v druhom aute, ako povedal Glváč, je zdravý a v poriadku.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany momentálne rieši transport pozostatkov dvoch zabitých slovenských vojakov z Afganistanu na Slovensku. V hre sú momentálne tri alternatívy, buď sa po nich poletí do Nemecka, Afganistanu, alebo ich privezú Američania. Na dnešnom brífingu to novinárom povedal minister obrany Martin Glváč. Ako dodal veliteľ centra riadenia operácií Daniel Zmeko, telesné pozostatky našich vojakov na prevoz pripravujú zvyšní traja vojaci - ich kolegovia z prípravnej skupiny. "Riešime problémy administratívne, technické ale aj poveternostné a bezpečnostné," povedal v súvislosti s prevozom Glváč.

Pri teroristickom bombovom útoku zahynuli v piatok 27. decembra dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR. Išlo o vojakov z elitnej jednotky - 5. pluku špeciálnych síl v Žiline. Pluk sa tvrdým výcvikom pripravuje na veľmi náročné operácie. Pre mnohých príslušníkov ozbrojených síl je služba v tejto jednotke splnením sna a vrcholom vojenskej kariéry. Výber do tohto pluku je extrémne náročný. Dvaja zabití vojaci pôsobili v Afganistane od polovice novembra tohto roku v prípravnej skupine, na základni bolo spolu päť vojakov, ostatní traja budú pokračovať vo svojej činnosti. Ide o tím, ktorý pripravuje účasť našich vojakov v budúcoročných operáciách. Hneď 1. januára 2014 príde do Afganistanu ďalších 78 našich vojakov. 

Slovákov a jedného amerického vojaka zabil výbuch civilného auta naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl. Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete. Ďalší slovenský vojak bol v druhom aute, ako povedal Glváč, je zdravý a v poriadku. Útok si okrem obetí na životoch vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými sú miestni Afganci. K incidentu sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska prihlásilo militantné hnutie Taliban, bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule a prítomnosti zahraničných vojsk v Afganistane. 

Podľa ministra Glváča išlo o bežnú rutinnú prácu, ako dodal, nálož niekto odpálil pravdepodobne na diaľku. Mohlo ísť o manuálny odpal, keďže autá konvoja boli vybavené rušičkami, priblížil Zmeko. Pod vedením USA prebieha vyšetrovanie. Za vojakmi vyšlú psychológa, pod dohľadom sa preverí, či sú schopní ďalej vykonávať svoju prácu v misii, vysvetlil Zmeko. 

Od vzniku armády SR ide o 58. a 59. vojaka, ktorí prišli o život počas výkonu svojej práce. Glváč zdôraznil, že i napriek stratám na ľudských životoch musíme v zahraničných misiách zotrvať, keďže sme stabilným partnerom Severoatlantickej aliancie. Teroristom podľa neho nemôžeme ustúpiť. "Je absolútne neprípustné, aby sme ustúpili z našich postojov, ktoré sme deklarovali, a určite, čo sa týka Afganistanu, dodržíme náš mandát, ktorý bol schválený NR SR, a deklarujeme našim partnerom, že do konca roku 2014 ostaneme v Afganistane ako stabilný článok v NATO," vyhlásil minister. Možné je aj to, že v Afganistane ostane časť našich vojakov aj po roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona