Pozostatky kráľa Richarda III. pochovali v leicesterskej katedrále

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 16:54 • 2 min
Pozostatky kráľa Richarda III. pochovali v leicesterskej katedrále

LEICESTER - Pozostatky anglického kráľa Richarda III., ktoré objavili archeológovia pred troma rokmi pod parkoviskom, pochovali dnes so všetkými poctami v Katedrále sv. Martina v stredoanglickom meste Leicester.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak takmer 530 rokov po tom, ako panovník 22. augusta 1485 padol v bitke pri Bosworthe.
     

"Pohreb kráľa Richarda III. je udalosťou veľkého národného a medzinárodného významu. Objavenie jeho pozostatkov v Leicesteri sa označuje za jeden z najdôležitejších archeologických nálezov v dejinách našej krajiny," uviedla britská kráľovná Alžbeta II. vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.
     

Medzi hosťami pohrebu bol canterburský arcibiskup Justin Welby, ako aj nižšie postavení členovia britskej kráľovskej rodiny, vrátane vojvodu z Gloucesteru, ktorý na rakvu položil Richardovu osobnú modlitebnú knižku. Prítomných bolo aj 200 členov verejnosti, vybraných náhodne spomedzi tisícov záujemcov.
     

Richard III. bol posledným anglickým kráľom, ktorý padol na bojisku. Po bitke jeho nahé telo uložili do jednoduchého hrobu v neďalekom Leicesteri. Jeho smrťou sa skončila takzvaná vojna ruží o mocenské postavenie medzi Lancasterovcami a Yorkovcami, vedľajšími vetvami kráľovského rodu Plantagenetovcov. Richard III. vládol 777 dní a v čase smrti mal 32 rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies