Pozostatky dvoch slovenských vojakov priviezol vládny špeciál na Slovensko

NETKY.SK • 30 December 2013, 06:46 • 2 min
Pozostatky dvoch slovenských vojakov priviezol vládny špeciál na Slovensko

BRATISLAVA - Pozostatky dvoch slovenských vojakov, ktorí zahynuli v piatok (27. 12.) pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule, priviezli dnes krátko po 16.20 h na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Premiér Robert Fico a minister obrany Martin Glváč boli pre telá vojakov vládnym špeciálom na americkej základni v nemeckom Ramsteine. Ešte pred odletom sa tam uskutočnil pietny obrad.

Na bratislavskom letisku sa konal rozlúčkový ceremoniál aj za účasti vojenského ordinára Františka Rábeka, na ktorom okrem príbuzných zosnulých vojakov boli aj desiatky príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. "Je to pre nás naozaj ťažká chvíľa, že v takomto vianočnom období musíme absolvovať takéto cesty," uviedol po prílete Glváč. Ako dodal, pri vybavovaní prevozu nastalo viacero problémov, či už administratívnych, alebo technických. "Chcem sa touto cestou poďakovať americkým partnerom, že nám pomohli a priviezli pozostatky našich príslušníkov ozbrojených síl do Ramsteinu," zdôraznil. Rezort obrany taktiež zriadil na ministerstve kondolenčnú knihu, ktorá je prístupná aj pre verejnosť.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek opätovne vyslovil úprimnú sústrasť a spolupatričnosť pozostalým. "Chcem ich ubezpečiť, že všetci sme s nimi, myslíme na nich a tieto dve mená z pamäti ozbrojených síl nevymiznú," povedal po prílete.  Podľa jedného z vojakov 5. pluku špeciálneho určenia je ťažké opísať nálady medzi vojakmi. "Myslím, že môžem hovoriť za celý pluk, je to veľmi ťažké vzhľadom na to, že sa takáto vec stala v pluku prvýkrát," uviedol. Podľa jeho slov každý vojak, ktorý ide do misie, vie, do čoho ide. "Ide tam už s tým vedomím, že áno, môže sa niečo takéto stať," doplnil.

Dvaja slovenskí vojaci Edmund M. a Patrik F. zahynuli v piatok (27. 12.) pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule. Jeden z nich zomrel na mieste incidentu a druhý počas prevozu do nemocnice. V konvoji sa nachádzal aj ďalší slovenský vojak, tomu sa nič nestalo. Vyšetrovanie útoku prebieha pod záštitou USA. Zapoja sa doň aj Slováci.

Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských vojakov. Tí tam budú pôsobiť od 1. januára budúceho roka. Traja slovenskí vojaci zatiaľ zostávajú v Afganistane.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona