Pozostalí sa dočkali, Kórejčania začali vyťahovať potopený trajekt Sewol

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 09:30 • 2 min
Pozostalí sa dočkali, Kórejčania začali vyťahovať potopený trajekt Sewol

SOUL - Južná Kórea začala dnes akciu zameranú na vyzdvihnutie trajektu Sewol, ktorý sa potopil v apríli 2014 a zahynulo pritom 304 ľudí, väčšinou tínedžerov. Informuje o tom stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Vyzdvihnutie trajektu bolo jednou z hlavných požiadaviek pozostalých, ktorí dúfajú, že sa tak podarí nájsť telá deviatich ešte stále nezvestných osôb. Za optimálnych podmienok by mala byť táto operácia ukončená koncom júla.

 

Projekt vyzdvihnutia trajektu s hmotnosťou 6825 ton bude stáť 73 miliónov dolárov. Vrak leží vyše 40 metrov pod hladinou pri ostrove Čindo neďaleko juhozápadného pobrežia krajiny.

 

Potopenie Sewolu je jednou z najväčších námorných katastrof v Južnej Kórei za uplynulé desaťročia a vyvolalo rozsiahle pobúrenie.

 

Podľa príslušných úradov bude najťažšou úlohou vyzdvihnúť vrak z morského dna bez toho, aby došlo k jeho prelomeniu. Ak sa to podarí, pod trup trajektu sa umiestni 18 zdvíhacích nosníkov.

 

Vyšetrovatelia označili za hlavné príčiny katastrofy ilegálne úpravy plavidla, jeho preťaženie, neskúsenosť posádky s jeho riadením a laxné vládne nariadenia.

 

Na palube trajektu sa v čase nešťastia nachádzalo 476 osôb. Medzi pasažiermi bolo 325 študentov vo veku 16-17 rokov, ktorí išli na školský výlet na ostrov Čedžu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies