Pozostalí po Michaelovi Jacksonovi majú vyplatiť Quincymu Jonesovi milióny dolárov

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 15:07 • 2 min
Pozostalí po Michaelovi Jacksonovi majú vyplatiť Quincymu Jonesovi milióny dolárov

LOS ANGELES - Pozostalí po americkom spevákovi Michaelovi Jacksonovi musia vyplatiť producentovi Quincymu Jonesovi 9,4 milióna dolárov (v prepočte približne osem miliónov eur). Hudobník pôvodne žiadal desať miliónov dolárov a neskôr 30 miliónov dolárov. O finálnej sume napokon rozhodla v stredu losangeleská porota zložená z desiatich žien a dvoch mužov.

slovakia

left justify in out

Jones v žalobe uviedol, že správcovia interpretovho majetku a spoločnosť Sony Music Entertainment mu dlžia peniaze za hudbu z jeho produkcie, ktorú neskôr použili vo filme Michael Jackson's This Is It (2009) a vo dvoch predstaveniach Cirque du Soleil. Objasnil, že pri tvorbe spomínaných projektov neoprávnene pozmenili Jacksonove skladby, na ktorých spolupracoval, a prišiel o honoráre za produkciu skladieb. Dodal tiež, že mal zmluvné právo na úpravu piesní.

Súd sa opieral o zmluvy medzi spevákom a producentom z rokov 1978 a 1985 či o výpovede experta i samotného Jonesa. "V tomto procese nešlo o Michaela, ale o ochranu kompletnej práce, ktorú sme všetci spolu urobili v nahrávacom štúdiu a tiež o odkaz toho, čo sme vytvorili," uviedol 84-ročný Jones. "Pozerám sa na tento verdikt ako nielen na moje víťazstvo, ale aj víťazstvo zastupujúce práva všetkých umelcov," dodal.

Právnych zástupcov protistrany rozhodnutie súdu prekvapilo a plánujú podať odvolanie. "Pán Jones síce vykresľuje verdikt ako víťazstvo práv všetkých umelcov, no skutočným umelcom je Michael Jackson a pán Jones žiada o jeho peniaze," vyhlásili.

Dvojica spolupracovala na albumoch Off the Wall (1979), Thriller (1982) alebo Bad (1987). Pochádzajú z nich aj hity ako napríklad Billie Jean, Thriller či Don't Stop 'Til You Get Enough, ktoré podľa producenta neoprávnene pozmenili pre spomínané produkcie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona