Pozostalí obetí potopenia trajektu si na protest oholili hlavy

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 13:41 • 2 min
Pozostalí obetí potopenia trajektu si na protest oholili hlavy

SOUL - Desiatky pozostalých obetí minuloročného potopenie juhokórejského trajektu si v štvrtok oholili hlavy na protest proti postupu vlády, ktorá ich pobúrila vyhlásením o ponúknutí odškodného, no neoznámila hlbšie vyšetrovanie tragédie.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných výpočtov ministerstva má rodina každého z 250 usmrtených študentov dostať v prepočte 350-tisíc eur, kým rodiny jedenástich mŕtvych učiteľov až 640-tisíc eur. Protestujúcim sa okrem tohto postupu orgánov taktiež nepáči odmietanie vytiahnuť vrak z dna mora, čo by podľa nich malo predchádzať vyplácaniu kompenzácií. Dôvodom nevydvihnutia vraku sú požiadavky rodín deviatich stále nenájdených tiel cestujúcich.

 

Preťažený trajekt Sewol sa potopil počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu v polovici apríla 2014 približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny. Medzi viac než 300 obeťami sú najmä školáci, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet. Vyšetrovatelia tvrdia, že príčinou nešťastia bola kombinácia preťaženia, ilegálnej prestavby plavidla a neskúseného vedenia lode. K nešťastiu prispeli aj silné morské prúdy a v snahe vyhnúť sa im posádka uskutočnila príliš prudký manéver. Za vinných uznali a na niekoľkoročné tresty odsúdili 15 členov posádky, pričom kapitán dostal 36 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona