Pozostalá po obetiach z Nice: Naša bolesť sa nedá vyjadriť slovami

NETKY.SK • 15 Október 2016, 17:49 • 2 min
Pozostalá po obetiach z Nice: Naša bolesť sa nedá vyjadriť slovami

NICE - Francúzsky prezident Francois Hollande bol dnes jedným z rečníkov na podujatí v juhofrancúzskom letovisku Nice, ktorým si Francúzsko pripomenulo obete teroristického útoku zo 14. júla, keď zradikalizovaný islamista na Anglickej promenáde nákladným autom usmrtil 86 ľudí.

slovakia

left justify in out

"Mala to byť radosť a bolo to peklo," uviedol Hollande, ktorý vo svojom prejave osobitne hovoril o osude niektorých obetí. Pripomenul, že najstaršia z nich mala 92 rokov, najmladšia len dva roky. Dodal, že niektoré rodiny prišli pri útoku o svojich členov z troch generácií.

 

"Obete nemali rovnaký pôvod, rovnakú farbu kože, ani rovnaké náboženstvo, ale spojilo ich nešťastie," dodal Hollande.

 

Pred zhromaždením vystúpila aj Cindy Pellegriniová, z ktorej rodiny v Nice zahynulo šesť členov. "Mali ste obdivovať nebo, nie ísť ta," vyhlásila.

 

Francúzske médiá citovali z jej príhovoru, okrem iného aj pre to, že v ňom zdôrazňovala republikánske hodnoty: slobodu, rovnosť a bratstvo.

 

V mene združenia pozostalých po obetiach v Nice Pellegriniová uviedla, že v onen večer sa "ľudia cítili byť slobodní a slobodne prišli spoločne sláviť sviatok svojej krajiny". Rovnosť podľa nej spočívala v tom, že v daný večer si "boli všetci rovní: kresťania, moslimovia, židia, všetky národnosti". Význam slova bratstvo sa podľa nej naplnil po útoku, keď zraneným pomáhali záchranári i úplne neznámi ľudia. "Naša bolesť sa nedá popísať," vyhlásila na záver.

 

Na spomienkovom akte na pahorku Colline du Château, ktorý sa týči nad Anglickou promenádou, zazneli aj mená všetkých 86 obetí. Študenti jedného z miestnych lýceí za každú z obetí položili na vyvýšené miesto jednu bielu ružu.

 

Pocta obetiam júlového teroristického útoku v Nice sa zavŕšila francúzskou štátnou hymnou, ktorú spieval detský zbor Opery v Nice.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies