Pozorovatelia skritizovali nečestnú kampaň pred voľbami v Turecku

NETKY.SK • 2 November 2015, 17:51 • 2 min
Pozorovatelia skritizovali nečestnú kampaň pred voľbami v Turecku

ANAKARA - Kampaň pred parlamentnými voľbami v Turecku, ktoré vrátili väčšinu vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP), bola nečestná a podpísali sa na nej strach a násilie. Vyjadrili sa tak dnes predstavitelia medzinárodnej misie pozorovateľov nedeľňajšieho hlasovania, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných výsledkov AKP v predčasných voľbách opätovne získala parlamentnú väčšinu, ktorú predtým stratila v riadnych voľbách začiatkom júna. Najnovšiemu víťazstvu vládnucej strany v Turecku predchádzalo rozsiahle násilie v prevažne kurdských juhovýchodných regiónoch a zásahy proti médiám kritizujúcim vládu.

 

Šéfovia spoločnej pozorovateľskej misie Rady Európy (RE) a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa na tlačovej konferencii vyjadrili, že zaznamenané násilie malo na voľby výrazný vplyv. Poukázali pritom na útoky a zastrašovanie, ktorých terčom boli členovia prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP). Volebný zisk tohto zoskupenia oproti júnovému hlasovaniu poklesol o dve percentá.

 

"Nanešťastie sme dospeli k záveru, že táto kampaň bola neférová a charakterizovalo ju priveľa násilia a strachu," povedal švajčiarsky zákonodarca Andreas Gross stojaci na čele delegácie Parlamentného zhromaždenia RE. Volební pozorovatelia na jednej strane ocenili vysokú účasť, kritizovali však tureckú verejnoprávnu stanicu TRT za spôsob informovania, ktorý zhodnotili ako zaujatý, a konštatovali tiež zhoršenie podmienok pre novinárov.

 

Podľa Grossa je "životne dôležité, aby prezident (Recep Tayyip Erdogan) pracoval na inkluzívnejšom procese... a opäť zjednotil to, čo bolo v uplynulých piatich mesiacoch rozdelené".

 

Erdogan, ktorý je zakladateľom AKP, naliehal pred voľbami na Turkov, aby hlasovali za obnovenie vlády jednej strany v záujme bezpečnosti. Jeho kritici medzitým vyhlasovali, že úmyselne vytvára chaos, aby vystrašil rebelujúcich podporovateľov AKP.

 

Oficiálne výsledky parlamentných volieb v Turecku sa očakávajú najskôr o 11 dní. Predbežné výsledky zatiaľ formálnym spôsobom nenapadla žiadna strana.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies