Pozorovatelia OBSE hodnotia voľby na Ukrajine priaznivo

NETKY.SK • 27 Október 2014, 15:32 • 2 min
Pozorovatelia OBSE hodnotia voľby na Ukrajine priaznivo

KYJEV - Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v pondelok dali priaznivé hodnotenie nedeľňajším predčasným parlamentným voľbám na Ukrajine, ktoré v zhode s očakávaniami priniesli víťazstvo proeurópskym silám.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia osobitného koordinátora misie Kenta Harstedta hlasovanie predstavovalo "dôležitý krok v ašpiráciách Ukrajiny konsolidovať demokratické voľby v súlade s jej medzinárodnými záväzkami". Spomedzi "mnohých pozitívnych bodov" menoval "nezávislú a výkonnú Ústrednú volebnú komisiu, dostatočnú súťaživosť, ktorá poskytla voličom skutočný výber, a všeobecný rešpekt k základným slobodám".

 

Harstedt ocenil priebeh kampane, hlasovania i sčítavania hlasov, hoci boli zaznamenané prípady zastrašovania a vyhrážania sa kandidátom či pracovníkom. Doris Barnettová z Parlamentného zhromaždenia OBSE ako jedna z pozorovateliek potvrdila, že sa vyskytli určité ťažkosti a v niektorých oblastiach nebolo možné hlasovať, čo však podľa nej nerobí voľby neplatnými. Harstedt informoval, že pozorovateľskú misiu organizácie tvorilo vyše 900 ľudí zo 43 krajín. 

 

Podľa predbežných výsledkov na prvom mieste skončila strana terajšieho prezidenta, ktorá v posledných mesiacoch nesie názov Blok Petra Porošenka. Tesne za ňou sa umiestnil konzervatívny Ľudový front pod vedením premiéra Arsenija Jaceňuka. Obe zoskupenia získali niečo nad 21 percent hlasov. Porošenko by podľa vlastných slov chcel ešte v pondelok odštartovať s Ľudovým frontom koaličné rokovania. Do vládnej koalície by ešte mohlo vstúpiť aj hnutie Svojpomoc, ktoré vedie starosta mesta Ľvov Andrij Sadový. Z 29 kandidujúcich strán sa do parlamentu dostal aj Opozičný blok bývalého ministra energetiky Jurija Bojka či Radikálna strana bývalého novinára Oleha Ľaška. Poslancov bude mať aj blok expremiérky Julije Tymošenkovej a proruská Strana regiónov naviazaná na zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča. Päťpercentnú podporu pravdepodobne prekročila ak nacionalistická strana Sloboda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies