Pozor: Za zber lesných plodov v chránených územiach hrozí pokuta

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 10:29 • 2 min
Pozor: Za zber lesných plodov v chránených územiach hrozí pokuta

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) upozorňuje na nezákonnosť zberu lesných plodov v treťom až piatom stupni ochrany, kde je prioritou ochrana rastlín a živočíchov.

slovakia

left justify in out

Zber čučoriedok, lesných jahôd, malín či rôznych druhov húb je na väčšine územia národných parkov Slovenska zakázaný, výnimkou sú len národné parky Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. Aj tu je však zber povolený len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu.

 

"Za porušenie tohto zákazu môžu strážcovia prírody uložiť previnilcovi pokutu v blokovom konaní až do výšky 66 eur ako aj odobratie nazbieraných lesných plodov. Vo výnimočných prípadoch umožňuje zákon uložiť zberačom pokutu až takmer 3 320 eur," uviedol vo vyhlásení hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Častým problémom je podľa Ferenčáka najmä správanie zberačov v chránených územiach. V snahe nazbierať v čo najkratšom čase čo najviac lesných plodov používajú na zber pomôcky, ktorými poškodzujú prírodu. V hustom poraste čučoriedok, ktorý ochraňuje pôdu a napomáha tvorbe humusu, vyšliapavajú chodníčky, ktoré sa stávajú možným zdrojom erózie. Zanechávajú po sebe odpad a tým, že sa pohybujú mimo turistických chodníkov, rušia pokoj aj v odľahlých zónach od skorých ranných hodín až do zotmenia.

 

Z toho dôvodu pripravujú tatranskí strážcovia v spolupráci s vlastníkmi pozemkov a políciou akcie proti nelegálnym zberačom lesných plodov. Dohľad nad dodržiavaním zákona o ochrane prírody a krajiny vykonávajú zamestnanci správ národných parkov alebo dobrovoľní strážcovia prírody.


Envirorezort tiež pripomína, že na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy pre prežitie v zimnom období. Hromadným zberom plodov tak zvieratá prichádzajú o ich prirodzenú potravu. Medzi takéto živočíchy patrí najmä medveď hnedý, ale aj drobné hlodavce a rôzne druhy vtákov, pre ktoré sú lesné plody významným sezónnym zdrojom potravy.

 

Následkom je pravidelný a opakovaný výskyt zvierat v blízkosti obývaných častí nielen podtatranského regiónu. MŽP preto apeluje na návštevníkov prírody, aby svojím konaním neohrozovali prírodu a správali sa zodpovedne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies