POZOR Za toto všetko môže mobil

NETKY.SK • 20 Máj 2017, 12:57 • 2 min
POZOR Za toto všetko môže mobil

BRATISLAVA - Trávite s mobilom v ruke dlhé hodiny? Trpí tým nielen váš zrak, ale aj chrbát alebo kĺby na rukách. Vďaka šikovným telefónom a mobilnému internetu trávi mnoho ľudí stále viac času s mobilom v ruke. Tento problém sa už netýka iba detí a tínedžerov. A že ide o skutočný problém, ukazujú aj nové choroby, ktoré so sebou nové technológie priniesli.

slovakia

left justify in out

Tiež karháte deti, aby netrávili toľko času pred počítačom či prilepené k mobilu, že sa im pokazí zrak? Nebojte, nezačnú im naskakovať dioptrie, ale oko v ohrození skutočne je.

 

Pri sledovaní displeja mobilu zabúdate žmurkať, oči sa tak vysušujú a skôr sa unavia. To sa môže prejaviť napríklad pocitom suchých očí, bolesťou hlavy, rozmazaným videním alebo zhoršeným videním na diaľku - ide o syndróm počítačového videnia.

 

Pre ľudský organizmus je okrem intenzity svetla dôležitá aj jeho farba. Najsilnejší účinok má modré svetlo, aktivuje na očnej sietnici receptory, ktoré riadia bdelosť. Keď ste modrému svetlu vystavení príliš dlho a nie cyklicky, ako je to v prírode normálne, tak sa narúša prirodzený biorytmus. Večer sa vám nechce spať a cez deň ste ospalí a nesústredení. Toto svetlo vydávajú tiež obrazovky počítačov, televízie, inteligentné telefóny a tablety.

 

K moderným technológiám majú čo povedať i ortopédi. Kŕčovité držanie telefónov namáha karpály na rukách, sklonenie nad displejom neprospieva krčnej chrbtici. Zatiaľ čo u klasického stolného počítača sedíte vzpriamene, pri užívaní drobnejšieho tabletu máte tendenciu sa hrbiť, čím vznikajú nové druhy bolestí chrbta, ktoré doktor Jack Dennerlein z Harvardovej univerzity opísal ako tzv. tabletové rameno.

 

obrazok

 

Lekári už zaznamenali aj deformity prstov, najmä malíčkov, o ktoré pri držaní telefón často opierate. Trpia ale aj palce, ktorými po displeji pohybujete. Nejde len o preťažovanie kĺbov palcov, ale aj o neprirodzenú polohu, do ktorej palce pri práci na telefóne staviate. Môže dochádzať k bolestiam v oblasti základného kĺbu palca, následne i bolestiam svalov a väzivových tkanív, ktoré sa šíria až do zápästia a predlaktia.

 

Jedinou známou fóbiou, ktorá sa spájala s telefónmi, bola ešte donedávna telefónofóbia, teda strach z hovorenia do telefónu. S nástupom mobilných aparátov veda zaznamenala hneď dve nové. Nomofóbia je obava, že budete bez telefónu, že ho stratíte, vybije sa vám, ocitnete sa bez signálu alebo pripojenia. V prípade druhej fóbie, pomenovanej Fear Of Missing Out (FoMO), ovláda postihnutého obava z toho, že im niečo uniká. Majú neustále nutkanie kontrolovať sociálne siete a prepadajú depresii z toho, že keď sa venujú jednej činnosti, prichádzajú o niečo lepšie, čo práve zažívajú ich priatelia a chvália sa tým on-line.

 

Nekončiacia nutkavá potreba byť on-line dokonca dostala vlastné pomenovanie, technostres. Prakticky neustále ste dnes pod tlakom záplavy informácií aj očakávania, že ste po väčšinu času na príjme. Táto strata pokoja môže spôsobiť únavu, úzkosť a depresie.

 

Najjednoduchšou prevenciou pred vznikom všetkých týchto ochorení je obmedzenie času, ktorý s novými technológiami trávite. Pomôže aj pravidelné preťahovanie aj posilňovanie namáhaných telesných partií, relaxácie tela i mysle. Strážte si dlhodobé strnulé pozície i predkláňanie hlavy. Mobil držte ideálne vo vzdialenosti 40 centimetrov od očí, nezabúdajte žmurkať a občas očiam uľavte.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies