POZOR: Vo Varšave to počas štátneho sviatku nezávislosti vrelo, novinár mal zakrvavenú tvár. Ministerstvo zverejnilo toto video

NETKY.SK • 14 November 2020, 14:41 • 2 min
POZOR: Vo Varšave to počas štátneho sviatku nezávislosti vrelo, novinár mal zakrvavenú tvár. Ministerstvo zverejnilo toto video

Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy. V poľskej metropole sa počas štátneho sviatku nezávislosti udiali vážne udalosti, ministerstvo publikovalo video, aby preukázalo, že polícia nijako neprovokovala.

slovakia

left justify in out

Bývalá novinárka odkazuje ministrovi, že do žurnalistov sa strieľať nesmie a žiada o vysvetlenie udalostí z 11. novembra, keď Poliaci každoročne vyjdú na pochod nezávislosti. Teraz to však bolo iné. Jednak pre vášne, ktoré sa ostatný týždeň dajú v uliach priam krájať. A do toho aj frustrácia z koronavírusu. 

 

 

Hoci pandémia COVID-19 je silne prítomná aj u našich severných susedov, najmä mnohonásobné protesty vzbudzujú veľkú pozornosť mnohých. Mnohí sú zaskočení z toho, že Poliaci pravidelne a vo veľkých počtoch vychádzajú na demonštrácie a pochody.

 

 

Po tom, ako sa na viacerých miestach a často protestovalo proti rozhodnutiu poľského Ústavného súdu v otázke úplného zákazu interrupcií, dňa 11. novembra bol v Poľsku dôležitý štátny sviatok nezávislosti. Tradičný pochod nezávislosti sa udial napriek pandémii. Vo Varšave mala táto udalosť aj vážne dohry.

 

 

Naši severní susedia sa sporia o to, či polícia provokovala demonštrantov, ktorí aj počas tradičného pochodu demonštrovali proti vláde Mateusza Morawieckeho. Demonštranti tvrdia, že muži zákona ich provokovali. Na to odpovedalo ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo video. To má usvedčovať demonštrantov z klamstva, polícia totiž podľa ministerstva neprovokovala.

 

Video priemyselnej kamery je však ponúka len zábery z výšky a bez zvuku. „V médiách a na internetových portáloch sú publikované krátke videá z udalostí, ktoré sa spájajú z tohtoročného pochodu nezávislosti. Tieto videá vytrhnuté z kontextu a vymedzené len na vybranú časť sa stávajú základom pre vytváranie falošného obrazu udalostí z okolia kruhového objazdu de Gaullea,“ vysvetľuje ministerstvo.

 

 

Udalosti, ktoré sa udiali 11. novembra vo Varšave poukazujú na nezodpovednosť mnohých ľudí. Zábery postreleného krvavého fotoreportéra týždenníka Solidarność svedčia o tom, že nešlo v žiadnom prípade o pokojné zhromaždenie. Zábery, ktoré poukazujú na všetky udalosti, ktoré sa udiali v deň veľkého sviatku, by mali byť mementom aj pre všetkých Slovákov, ktorí by nebodaj 17. novembra plánovali niečo podobné.

 

 

Ide o odsúdenia hodné konanie, najmä v čase, keď by sme sa všetci mali správať čo najviac zodpovedne. Poslankyňa, bývalá novinárka a autorka dokumentárnych filmov Joanna Lichocka napísala v twitteri ministrovi vnútra tvrdý odkaz: „Nesmie sa strieľať do fotoreportérov. Prosím o objasnenie okolností postrelenia Tomasza Gutreho. To, čo sa stalo, je neospravedlniteľné.“

 

 

Z týchto záberov je vidieť, ako národniari útočia na políciu. Je to len veľké memento, aby si aj novinári dávali pozor v deň 17. novembra na plánovaných protestoch. Je to aj výzva pre tých ľudí, čo by si chceli udalosti pozrieť len zo zvedavosti, nikdy neviete, či aj pokojné podujatia nebudú zmenené provokatérmi takmer na bojové pole, ako je to vidieť zo záberov na útok národniarov na policajtov.

 

 

 

Ďalšie z videí ukazuje čas testne predtým, ako bol fotoreportér Tomasz Gutry omylom zasiahnutý jednou zo striel.

 

 

 

Hovorca polície zásah vysvetlil na nasledujúcom videu. Povedal, že počas zásahu polície bolo ranených 35 mužov zákona. Priblížil, že zasahovanie bolo nevyhnutné aj na ďalších miestach, okrem ronda de Gaula do bolo aj námestie Andersa neďaleko frekventovaného metra Ratusz Arsenal, rovnako sa zasahovalo na ulici Jeruzalenské aleje, ale aj v blízkosti národného futbalového štadióna. 

 

"Hovoríme o chuligánoch, rozhodná väčšia časť z nich sú pseudo-fanúšikovia. Sú to osoby, ktoré sú vnímané policajtmi a sú im dobre známi," povedal policajný hovorca s tým, že išlo o pseudo-fanúšikov nielen z Varšavy, ale z celého Poľska. Novinárov vyzval, aby si uvedomili nebezpečenstvo blízkeho približovania sa k miestam stretov a dodal, že žiaľ, má to aj takéto veľké riziká.

 

Ubezpečil novinársku obec, že išlo o nešťastnú udalosť spojenú s tým, že na miesta, kde sú chuligáni agresívni, musia byť prítomní aj policajti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies