POZOR: Táto návyková látka začína byť moderná, predávkovanie nehrozí

NETKY.SK • 7 Október 2020, 16:04 • 2 min
POZOR: Táto návyková látka začína byť moderná, predávkovanie nehrozí

Máme šancu zapísať sa do histórie ako ľudia, ktorí začali ozdravovať to, čo sme predtým zanedbali, alebo pochybili predchádzajúce generácie hnané industriálnou revolúciou.

slovakia

left justify in out

Každá snaha o zelenšie prostredie je veľmi pozitívnou a mnohí sa z nich tešia. No stále to zostáva v prvom rade na nás všetkých. No snaha pomôcť prírode sa pre mnohým stáva až drogou. Prečo? Odpoveď je jednoduchá.

 

img

 

Výhody

Mnohí z tých, čo si teraz stavajú domy, uvažujú o zapojení väčšieho množstva zelene. Príroda si za to, že z jej prostredia bola odstránená časť, zaslúži novú zeleň na budúcej streche. A darčekom pre prírodu potešíme sa seba samých. Na takej krásnej streche sa dobre odpočíva, v lete je v dome zabezpečený väčší chlad a v zime strecha viacej udržiava teplo.

 

Vylúčiť chémiu

Priblíženie sa k prírode zároveň umožní pestovanie zdravších potravín. No je nevyhnutné snažiť sa škodcov odstraňovať inak, ako chemickou cestou, pretože pesticídy škodia nielen neželaným živočíchom, ale ohrozujú biologickú rôznorodosť, ale aj aj mikrobiotu v našom organizme.

 

img

 

Afrika

Pomôžeme aj vode, ktorej je stále menej. Kto sa dokážeme s pokojným svedomím pozerať, ako my používame pitnú vodu na poľnohospodárske účely, splachovanie či umývanie obrovského množstva nákupných centier, mal by si pozrieť obrázky z rôznych afrických oblastí, kde si ľudia musia po pitnú vodu ísť aj niekoľko desiatok kilometrov denne.

 

Návleky

Ak by sme mnohé zvyklosti, naučené v iných odvetviach, preniesli aj tam, kde doteraz neboli, výrazne by sme pomohli prírode. Počas návštevy zubára, alebo v knižniciach, boli doteraz všetci naučení, že na topánky si musia dať návleky, prečo by sme takýto systém nemohli zaviesť aj v nákupných centrách? Pitnej vody sa tam denno-denne minie na hektolitre. A to len vďaka pohodlnosti nakupujúcich, alebo neochote zaviesť prístupy, ktoré sú inde bežné i logické.

 

img

 

Ako doma

Ak dokážeme v domácnosti používať opätovne používané materiály, pretože je to logické z hľadiska rozpočtu, prečo opätovne nezaviesť taký prístup aj v rôznych fastfoodoch, kde je to už zväčša len o plastikových tanieroch a príboroch? Inak aj v domácnosti zväčša nechodíme obutí, aj preto, aby sme ušetrili čas a prostriedky na upratovanie.

 

Oddych pre prírodu

Ak dokážeme prijať, že niektoré predajne sú v noci zatvorené preto, aby si zamestnanci oddýchli, prečo niektoré odvetvia zasahujúce prírodu nezastavujeme, keď si potrebuje oddýchnuť príroda? No mnohí to už pochopili a vždy, keď môžu nechať auto doma, urobia tak. Prejdú sa pešo, pričom majú možnosť zmenou činnosti a rýchlosti prísť na nové myšlienky.

 

Pridaná hodnota

Mnoho ľudí začína pri každodenných činnostiach myslieť na pridanú hodnotu, ktorú dáva príroda, ale okrem výhod z prírody chápať aj našu zodpovednosť voči nej. A tak viacerí už zachytávajú dažďovú vodu, ktorou polieva trávnik, splachuje, prípadne umýva podlahu.

 

img

 

Sedliacky rozum

Nie je to pritom také ťažké a človek ušetrí aj prírodu, ale v zásade aj vlastnú peňaženku. Príroda sa odvďačí aj trojnásobne, pretože možnosť zastaviť sa v prírode a vychutnať si ju, je nenahraditeľným liekom nielen pre psychiku, ale aj pre fyzické zdravie.

 

Dobrá droga

Niekedy len stačí vyjsť z ulity každodennosti, z toho, na čo sme zvyknutí, z pohodlia, alebo len zabudnúť na čudujúce sa pohľady ľudí, ktorí to zatiaľ ešte nepochopili a pohľadmi možno naznačujú, že milovník prírody sa zbláznil. Mnoho ľudí, ktorí sa počas rušných dní vydajú do hôr, alebo len do lesíka za mestom, zistilo, že im sa to stáva ich legálnou drogou, ktorá ich nakopne.

 

img

 

Plánujeme ju

Viacerí už pochopili, že príroda sa dnes už aj projektuje a stojí za to dávať zelenú prírodnú farbu všade, kde je to len možné. Interiérové machy na stenách sú veľkou módou a dnes sa už považuje za niečo ako živý plot v záhrade či ťahavé rastliny na stenách domu. Inak raz takéto rastliny budú súčasťou väčšiny interiérov i exteriérov.

 

Aj pohľad na budovy budúcnosti hovorí jasnou rečou – zelená bude dominovať. Aj my si môžeme s prírodou navzájom pomôcť, keď nezabudneme aj na každodenné detaily, ale i povinnosti voči prostrediu, ktoré je okolo nás. Všetkému prispeje aj obmedzenie často spomínaným oblastí, ako nadmerná spotreba a aj s tým súvisiace plytvanie energií.

 

img

Pozrite si aj o japonskom prístupe k prírode, tradíciám a hodnotám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona