Pozor pri manipulovaní s pyrotechnikou!

NETKY.SK • 31 December 2018, 09:21 • 2 min
Pozor pri manipulovaní s pyrotechnikou!

BRATISLAVA - Silvestrovská zábava sa môže skončiť vážnou ujmou na zdraví. V súvislosti s každoročne sa opakujúcimi prípadmi poranení pri manipulácii so zábavnou pyrotechnikou na to upozornila hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

slovakia

left justify in out

Výstrahou by mali byť i štatistiky záchranárov z minuloročného Silvestra. V dôsledku neodbornej manipulácie so zábavnou pyrotechnikou sa zranilo 50 pacientov.

 

"Pacienti utrpeli najmä popáleniny a úrazy rúk, ale aj vážne poranenia očí a sluchu. Medzi pacientmi bolo osem detí, z ktorých dve utrpeli devastačné poranenia prstov na rukách. Vybuchli im petardy v rukách,“ spresnila Krčová.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Pri prípadnej manipulácii so zábavnou pyrotechnikou preto vyzýva dodržiavať bezpečnostné opatrenia. K tým základným patrí používanie len overenej, nepoškodenej a certifikovanej pyrotechniky s návodom na použitie, nie takej, čo už zlyhala, alebo je vyrobená podomácky. Hazardovaním so životom je odpaľovať pyrotechniku pod vplyvom alkoholu či drog, a netreba zabúdať ani na to, že deťom pyrotechnika do rúk zásadne nepatrí.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

V prípade, ak dôjde k poraneniu, je potrebné poskytnúť prvú pomoc. Pri popáleninách rýchlo a dostatočne dlho chladíme popálené miesto. Ak nemáme tečúcu vodu, chladíme napr. minerálkou. V žiadnom prípade nechladíme alkoholom. Ak sú popáleniny väčšieho rozsahu, je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155. To isté platí aj pri úrazoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies