Pozor na zvieratá, ktoré sa vyhrievajú v motore auta. Čo môžu spôsobiť?

NETKY.SK • 9 November 2017, 13:09 • 2 min
Pozor na zvieratá, ktoré sa vyhrievajú v motore auta. Čo môžu spôsobiť?

BRATISLAVA - Chladné jesenné počasie často láka pod vyhriatu kapotu auta zvieratá, ktoré by sa chceli ohriať v teple motorového priestoru. Auto na to môže riadne doplatiť.

slovakia

left justify in out

Najmä hlodavce, kuny či lasice dokážu narobiť poriadne škody a obhryzením káblov úplne znefunkčniť vozidlo. Proti tomu sa dá poistiť; ale nie každú škodu spôsobenú zvieraťom v priestore motora automaticky kryje havarijná poistka. Je dobre pripomenúť niekoľko rád, ako ochrániť auto pred poškodením – a v niektorých prípadoch aj zachrániť život zvieraťu.

 

Ochranári zvierat upozorňujú, že najmä túto jeseň sa po uliciach potuluje priveľa malých mačiatok. Tie v chladných dňoch zospodu vlezú do priestorov motora, ktorý aj po vypnutí zostáva dlhší čas teplý a poskytuje tiež útočisko pred zlým počasím. Ak nič netušiaci vodič auto naštartuje a mačka nestihne vybehnúť, dostane sa medzi rozvodové remene motora, čo sa často končí pre zviera tragicky a pre majiteľa auta škodou.

 

Takejto situácii sa dá podľa ochrancov zvierat zabrániť veľmi  jednoducho a potrebujete na to iba pár sekúnd: Stačí, keď pred nastúpením do auta päsťou silnejšie pobúchate po kapote vozidla. Mačka zaručene  z priestoru motora vybehne von. Toto pravidlo by si mali špeciálne v chladných dňoch vodiči osvojiť. Škoda na motore, ktorá by vznikla následkom takejto situácie, sa totiž nedá považovať za škodu spôsobenú hlodavcami, ktorú kryje havarijná poistka. „Takéto prípady nespadajú automaticky pod krytie z havarijnej poistky a posudzujeme ich individuálne od prípadu k prípadu,“ hovorí Imrich Polák z Uniqa poisťovne.

 

Ak zistíte, že je problém s naštartovaním auta, nemusí vždy ísť len o technickú poruchu. Pod kapotou vášho vozidla sa počas jesenných či zimných dní môžu vyhrievať kuny, lasice či hlodavce, ktoré prilákalo teplo motora. Skúsenosti mnohých vodičov dokazujú, že tieto zvieratká si rady pochutia na izolácii káblov alebo hadiciach.

 

Podľa I. Poláka, ktorý v poisťovni vedie oddelenie motorových vozidiel, môže takéto poškodenie kabeláže úplne znefunkčniť auto. „V dnešnej dobe sú autá riadené prevažne počítačovo a preto prehryznutie príslušného kábla môže spôsobiť fatálny výpadok elektronických systémov na vozidle a odstaviť ho na veľmi dlhú dobu. Mali sme v poisťovni prípad, keď následkom prehryznutia kábla hlodavcom zlyhala riadiaca jednotka automatickej prevodovky, auto sa nemohlo pohnúť a musela sa meniť celá kabeláž,“ hovorí. Škody, ktoré po sebe zvieratá zanechajú, sa niekedy pohybujú v tisícoch eur. Vedia poškodiť káble elektroinštalácie, zapaľovania, hadicu nasávania vzduchu či brzdového systému.

 

Ako sa proti tomu brániť? Imrich Polák radí: Najlepšou ochranou pred vniknutím zvieraťa do motora je spodný kryt auta, nie všetky vozidlá ho však majú. Zvieratá možno odplašiť napríklad špeciálnymi odpudzovacími sprejmi alebo nainštalovaným elektronickým ultrazvukovým odpudzovačom. Ak máte uzatvorenú havarijnú poistku, poškodenie káblov, hadíc, obkladov a izolačných materiálov na vozidle spôsobených ohryzením alebo prehryznutím hlodavcami je v nej obvykle zahrnuté. Poisťovňa by ich teda mala bez problémov preplatiť, nenahradí vám však čas a starosti, ktoré vás stojí následné riešenie takéhoto problému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies