Pozor na vírus GameOver Zeus: Máte dva týždne na jeho odstránenie inak sa nepripojíte ne internet!

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 16:43 • 2 min
Pozor na vírus GameOver Zeus: Máte dva týždne na jeho odstránenie inak sa nepripojíte ne internet!

BRATISLAVA - Výrobca bezpečnostného softvéru Eset upozorňuje užívateľov na škodlivý kód GameOver Zeus. Ako ďalej v utorok uviedla firma, americké orgány informovali o pripravovanej medzinárodnej akcii, ktorej cieľom je získať kontrolu nad sieťou počítačov infikovaných a riadených týmto kódom.

slovakia

left justify in out

"Tento škodlivý kód je veľmi komplexný a skladá sa z viacerých komponentov. Keďže ide o staršiu hrozbu, antivírusová spoločnosť Eset zachytila jej časti samozrejme aj na Slovensku a v okolitých krajinách," uviedla softvérová firma, podľa ktorej nejde o zákerný typ nákazy, ktorú by nedokázalo ošetriť kvalitné antivírusové riešenie.

 

"Niektoré národné bezpečnostné agentúry informujú používateľov, že majú dva týždne na vyčistenie svojich infikovaných zariadení. Nie je presne známe, čo sa môže po tomto časovom období stať, používatelia týchto počítačov sa však po tomto termíne zrejme nebudú môcť pripojiť k internetu," upozornil výrobca bezpečnostného softvéru. 

 

Jednotlivé časti tejto hrozby sa zameriavajú na odchytávanie prístupových údajov do webových služieb, vrátane internet bankingu a informácií o číslach platobných kariet. Z infikovaného počítača dokážu odosielať spamové a phisingové emaily, ktoré môžu slúžiť na to, aby sa škodlivý kód šíril na ďalšie zariadenia. Podľa Esetu škodlivý kód vie tiež šíriť trójskeho koňa s názvom Cryptolocker, ktorý na infikovanom počítači šifruje niektoré súbory a používateľovi ich sprístupní až po tom, čo za ne zaplatí výkupné. Užívatelia by si preto mali pravidelne zálohovať údaje. 

 

Antivírusová spoločnosť ďalej odporúča užívateľom pozorne sledovať prichádzajúce emaily. Časti škodlivého kódu sa totiž šíria cez phisingové alebo spamové emaily, v ktorých sa užívateľa útočník pokúša naviesť k tomu, aby klikol na škodlivý link. Pod ním sa môže skrývať škodlivý kód alebo formulár, ktorý si od používateľa pýta rôzne prístupové údaje. Užívatelia by mali tiež používať aspoň nejaké antivírusové riešenie, ktoré sa pravidelne automaticky aktualizuje. Zároveň by mali pravidelne aktualizovať operačný systém a jeho doplnky, to isté platí aj pre internetový prehliadač a ďalšie aplikácie. "Keďže GameOver Zeus sa zameriava na krádež prihlasovacích údajov, Eset odporúča internetovým surferom pri každej príležitosti používať dvojfaktorovú autentifikáciu v známych webových službách ako Gmail, Facebook, Yahoo, Twitter. Túto nadstavbu ochrany treba v týchto službách zapnúť," uzavrela spoločnosť. 

 

Spoločnosť Eset je svetovým výrobcom bezpečnostného softvéru pre firemnú klientelu a domácnosti. Firma sídli v Bratislave, regionálne pobočky má v Prahe, San Diegu, Buenos Aires a Singapure. Zastúpenie má vo viac ako 180 krajinách sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies